Producătorii de sfeclă de zahăr riscă pierderi enorme

Criza energetică de gaze naturale deja provoacă probleme grave pentru mai mulți agricultori și întreprinderi. Printre ei sunt și producătorii de sfeclă de zahăr. În acest an, recolta este de aproximativ 60 de tone la hectar. Însă e posibil ca fermierii să nu aibă ce face cu marfa, din cauză că cea mai mare întreprindere de zahăr din Moldova își poate sista activitatea. De aproape două săptămâni, acolo este livrat doar 24 % din volumul necesar de gaze naturale, motiv pentru care uzina a trecut la rezervele de păcură. Dar și acestea vor ajunge numai până la sfârșitul lunii. În aceste condiții, agricultorii se tem că vor rămâne cu roada pe deal.

Iurie Iurcu, agronom

„Ca producător, pierderile se ridică foarte mult. Dacă la hectar se cheltuie în jur de 30-32 de mii de lei și să rămână la fiecare suprafață mare de sfeclă de zahăr, e rău. De exemplu, noi încă avem 2700 de hectare de sfeclă dintre care, undeva aproape 800-900 deja sunt recoltate. Noi dăm în toată ziua câte 1000 de tone la fabrică.”

Producătorii de sfeclă de zahăr spun că dacă în scurt timp criza energetică nu va fi soluționată, ei riscă să nu recolteze toată roada.

Iurie Iurcu, agronom

Practic nu ai ce face altceva cu dânsa. Și altă fabrică  nu-i, adică este la Cupcini, dar acolo sunt concurenți și ei tot nu reușesc. Reporter: Adică cumva riscați să pierdeți foarte multă roadă? EL: Da, foarte multă roadă riscăm să pierdem. Problema e mare.” 

 Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban recomandă reprezentaților întreprinderilor să caute surse de energie alternative, sau să treacă la alt tip de combustibil, cum ar fi păcură, pentru că altă ieșire din situație, deocamdată, nu este.

„Nu doar partea în procesarea sfeclei de zahar, dar toate industriile practic au de suferit din acest motiv. Principalul este ca să nu cădem în disperare, trebuie să recoltăm această sfeclă de zahăr, să o curățim de partea foliară și să o aranjăm în grămezi. Noi am mai avut situații când am recoltat sfeclă de zahăr și pe zăpadă. E clar că asta nu este recomandabil și nu este de dorit, dar asta este situația.”

Potrivit experților economici, în loc de 90 de milioane de metri cubi de gaz de care are nevoie țara noastră în luna octombrie, obținem doar 53, adică puţin peste jumătate.