Producătorii de roșii bat alarma: producție calitativă, însă fără piețe de desfacere

Producătorii autohtoni fără piețe de desfacere. Pe rețele sociale au apărut imagini video în care o femeie declară că părinții ei muncesc din greu, pentru a crește roșiile, însă nu au unde le vinde, deoarece rafturile din magazine sunt pline cu produse din Turcia. Potrivit ei, cea mai bună măsură, pentru a sprijini micii agricultori este micșorarea produsului de import pe timp de vară.

 

 În imaginile video, filmate direct din seră, femeia declară că familia sa a muncit mai multe luni, pentru a crește marfă calitativă.

”Uitați-vă câte roșii avem și eu cred că dacă nu ajungem în Norvegia sau Elveția. La cine să ne adresăm, cum le ducem sau ce facem cu ele, spune-ți vă rog frumos? Părinții mei, care toata iarna au făcut focul din luna ianuarie, sfârșitul lui ianuarie și acum s-au chinuit sa le crească, să le îngrijească, să le ude, știți cât costă asta? Și ce facem noi cu ele?

 

Potrivit autoarei, costurile de producție sunt enorme, iar venitul este practic la zero, deoarece rafturile magazinelor sunt pline cu roșiile de import.

”Mie îmi pare foarte rău că părinții mei mai cresc roșiile astea, dar nu putem să-i dezvățăm că demult ei lepădau. Doar de trebuie să le tăiem toate serile de la pământ ca ei să nu se mai ocupe de lucrul ăsta, că nu mai au nimic venit. Sunt sculați de la 4-5 dimineața, pentru ce? Ca să strângă roada și să nu aibă cu cui s-o vândă? Bravo, aduceți din Turcia, că voi pe acelea faceți mai mulți bani ca ăștea de aici. Da mâncați, știți ce mâncați? Nu știți ce mâncați și nu vă interesează.

 

 Ea consideră că unica soluție este interzirea sau micșorarea importurilor pe timp de vară. Asta la rândul său i-ar permite afacerilor mici să supraviețuiască.

 ”Pe vară trebuie interzis sau micșorat importul de legume, fructe. Eu nu înțeleg, sincer vă spun. Când oare noi o să învățăm lecția ceea din an și din toți anii, care se întâmplă una și aceiași situație. Îmi pare foarte rău, sincer vă spun, că suntem în așa situație și mii interesant ce o să facă părinții mei și când o să scoată banul?

 

Republica Moldova a semnat marți, 27 iunie, acordul de liber schimb cu statele Asociației Europeană de Liber Schimb. Potrivit autorităților, acordul va permite producătorilor moldoveni să exporte bunuri, fără a plăti tarife vamale, în cele patru țări membre ale EFTA: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Conform datelor Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, exporturile produselor moldovenești pe piața țărilor EFTA, pe parcursul anului 2022 au atins o valoare de 66,70 milioane de dolari, pe când importurile au atins o valoare de 56,14 milioane de dolari.