Producătorii de lactate trec printr-o perioadă dificilă. Asta pentru că în ultimul an, numărul de vite este în continuă scădere.
Materia primă se colectează în proporție de 20 la sută de la fermele din țară și alte 80 la sută din gospodării, susține Președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte, scrie agroexpert.md
“Numărul de animale este în scădere drastică, în raport cu anul precedent, a scăzut cu peste nouă la sută. Acest deficit este din cauză că animalele sunt întreținute în gospodăriile populației. Aceasta îmbătrânește și nu mai dorește să crească animale pe lângă casă”, relatează Carolina Linte, Președinte APPL.
Unul dintre factorii care, afectează producția laptelui este sezonul rece al anului. Mai exact, iarna, animalele nu sunt hrănite corespunzător, nu au iarba verde de care este necesară pentru a da un lapte calitativ.
Puțin mai bună este situația la ferme.
“La ferme, avem furaj conservat, masă verde, iar substanța nutritivă se păstrează în produsul dat. Acasă, avem cu totul alte condiții de întreținere a animalelor. Avem un deficit de materie primă în perioada de iarnă și calitatea laptelui luat din punctele de colectare sau din gospodăriile țărănești scade din punct de vedere microbiologic”, mai spune specialista.
Este nevoie de investițiile statului în acest domeniu, pentru că fermierii nu se descurcă singuri. Credite nu pot lua, deoarece băncile se feresc să le ofere. Totodată, Moldova s-a confruntat și cu o secetă severă care, la fel, și-a pus amprenta.
“Am fost afectați de seceta care s-a început încă în octombrie 2019. Sectorul zootehnic s-a adresat și către Ministerul Agriculturii. Oamenii au tendința să abatorizeze animalele, pentru că nu au cu ce le hrăni. În anul 2019, au fost foarte multe animale abatorizate, numărul lor a scăzut cu aproape 30 la sută”, bate alarma președinta asociației producătorilor și procesatorilor de lapte.
Costurile pentru materia primă sunt similare cu cele de pe piața europeană, mai spune Carolina Linte.
“Prețul unui litru de lapte de la ferme este de aproximativ șapte lei, fiindcă cantitățile sunt mai mari și calitatea este mai bună, dar el se stabilește în raport cu conținutul de grăsime, care, în mare parte, este de 3,5%. Dacă procentul de grăsime este mai înalt, atunci el va costa 7,20, 7,50. Costul laptelui din gospodării este de 4,75 sau 5 lei”, susține Carolina Linte.
Nu s-au scumpit nici produsele finite. Alimentele au un termen de valabilitate foarte mic și trebuie vândute rapid.
În aceste condiții, Carolina Linte a specificat că autoritățile urgent trbuie să-i susțină financiar pe fermieri.
În caz contrar, produsele autohtone de pe rafturile magazinelor vor fi înlocuite cu cele de import.