Producătorii de pomușoare luptă pentru un TVA egal la toate produsele
Producătorii moldoveni de pomușoare luptă pentru un TVA egal la toate tipurile de produse din sectorul pomușoarelor. În special, în prezent în Moldova, un TVA redus de 8% se aplică doar pentru principalele tipuri de pomușoare – căpșuni, zmeură, coacăze, mure, agrișe.
În timp ce pomușoarele indicate ca „altele” în actele legislative sînt supuse TVA-ului de bază (20%). Această categorie „nepreferențială” include în principal pomușoarele „de nișă”: afine, cătină, scorușe roșii și negre, goji etc. TVA-ul mare împiedică extinderea segmentului acestor pomușoare pe piața internă și, dimpotrivă, stimulează într-un anumit sens, exportul lor, scrie EastFruit.
Asociația Pomușoarele Moldovei este hotărîtă să convingă guvernul țării să impună un TVA echilibrat și, în același timp, redus la toate tipurile de pomușoare.
Potrivit conducerii Asociației, trebuie luate măsuri, inclusiv de redus impozitele indirecte, pentru ca cît mai mulți consumatori din Moldova să aibă posibilitatea de a cumpăra pomușoare de nișă, utile, dar totuși scumpe.
De exemplu, în țară există plantații de fructe de goji care sînt certificate de autoritățile locale ca ecologice (organice). Pentru exportatori, certificatele moldovenești ”Eco” nu reprezintă o valoare suplimentară, deoarece nu sînt recunoscute de organele de autorizare ale țărilor importatoare.
Dar, în același timp, produsele de nișă, de exemplu, cătina, scorușele și produsele rezultate din prelucrarea lor, sînt solicitate pe piața europeană și se vînd foarte bine. Însă pe piața internă a Moldovei,
TVA-ul ridicat „mușcă” o parte din profitul potențial al producătorilor de nișă și în special de pomușoare ecologice certificate.
Fermierii organizației ”Pomușoarele Moldovei” consideră că această situație trebuie corectată în favoarea producătorilor și consumatorilor. În același timp, este puțin probabil ca veniturile la bugetul de stat din cauza reducerii cotei TVA să scadă semnificativ.