Producătorii de mere trebuie să obțină fructe de calibrul „Premium”

Managerii companiilor specializate din țară consideră că în următorul sezon de comercializare a producției de mere doar agricultorii care produc fructe de calibrul „Premium”, cu diametrul de 70 mm și mai mult, vor avea șanse de a-și vinde marfa prin exportatorii intermediari sau direct pe piețele externe. Pentru merele de calibru mai mic nu prea există șanse de a putea fi exportate pe piețele din străinătate, informează bursa agricolă din Moldova.

Având în vedere acest lucru, comercianții recomandă producătorilor să aibă grijă să reducă numărul de fructe de pe copaci, pentru a reuși să obțină mere de calibrul „Premium”. Prima rărire trebuia deja să fie efectuată în urmă cu una-două săptămâni, dar totuși, încă nu este prea târziu pentru unele soiuri de mere. Se pare că va fi necesară și a doua etapă de rărire – în stadiul în care fructele cele mai dezvoltate de pe pomi ating un diametru de aproximativ cinci mm.

În plus, în acest sezon, producătorii care dețin livezi tradiționale trebuie să acorde o atenție sporită la combaterea bolilor. Livezile intensive și superintensive de mere din soiuri cu potențial comercial înalt trebuie tratate și cu preparate care reduc „defectele cosmetice” ale fructelor, cum ar fi arsurile solare.