Producătorii de lavandă indignați de atitudinea autorităților
Ramura de plante aromatice și medicinale este una foarte importantă pentru agricultură, cât și pentru economia țării. Aceste plante sunt intercalate în circuitul tuturor sectoarelor, lavanda fiind una foarte importantă, mai ales în agricultura ecologică, considerându-se un erbicid și un insecticid natural.
Producătorii de lavandă din Moldova sunt nemulțumiți de atitudinea autorităților și au decis să organizeze un protest preventiv în fața Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, pentru a fi auziți.
Alexandru Badarau, producător: “Acest protest preventiv noi l-am organizat pe motiv că adresându-ne la Minister încă din data de 14 iulie cu întrebări de a interveni din partea Guvernului cu suport în acest sector nu am primit nici un răspuns până acum, deja sunt mai mult de două luni. Producătorii și ramura în general este practic la faliment, mai ales producătorii mici și mijlocii.”
Situația este una dificilă din cauza faptului că gazele naturale s-au scumpit, începând cu anul 2022, iar acest lucru a afectat foarte mult producătorii mici și mijlocii la etapa de procesare și preparare a uleiurilor.
Alexandru Badarau, producător: “Guvernul Republicii Moldova a oferit subvenționare pentru companiile care au utilizat gaz, prin decizia comisiei de situații excepționale, doar în perioada 2022, ianuarie-martie. Noi ne-am adresat atunci imediat în luna martie Guvernului, pentru a aplica aceste măsuri de sprijin și pentru procesatorii de plante aromatice medicinale, la care am primit un refuz, încă din anul trecut. Noi i-am solicitat Ministerului încă de un an în urmă suport pentru export și promovare la expoziții internaționale, pentru că ele sunt foarte costisitoare. Între timp, guvernul verbal ne-a răspuns că o să caute măsuri, ceea ce deja nu s-a materializat în nici un suport pentru producătorii mici și mijlocii. ”
Producătorii susțin că ramura se dezvolta bine până la pandemie, după care cultura de lavandă a devenit neprofitabilă. Și piața de desfacere pentru aceste culturi este slab dezvoltată, iar uleiurile produse, nu sunt atât de solicitate.
Nicu Ulinici, producător: “La moment am cinci hectare, anul acesta împlinesc zece ani de când mi-a venit ideea de a începe o afacere cu lavandă, adică la anul voi împlini nouă ani de când am făcut prima investiție. Totul mergea bine, până la pandemie era totul bine, dar după, această cultură a devenit neprofitabilă, pentru că nu mai era întrebată, prețul a scăzut de câteva ori. Piața este foarte proastă, uleiul nu prea este întrebat și chiar de vine de undeva o solicitare, prețul este mizer, se cer o mulțime de documente care nu costă puțin, iar pentru cantitățile mici cerute, nu este rezonabil de a vinde la un asemenea preț și cu așa cerințe.”
Producătorii de lavandă sunt nemulțumiți de faptul că alte sectoare sunt susținute, în timp ce ei sunt lăsați practic fără ajutor.
Aceștia își doresc să fie la același nivel cu restul producătorilor, chiar dacă sunt puțini, iar plantațiile sunt mici.