Producătorii de fructe trebuie să-și facă stocuri de lăzi din timp
În curând, producătorii de fructe vor începe recoltarea în livezi. În luna iunie, primele loturi de cireșe vor fi gata pentru export, urmate de caise, piersici, prune, mere și struguri de masă. Luând în considerație că majoritatea fructelor produse în Moldova sunt exportate în toată lumea, este absolut necesar ca fructele de calitate să fie ambalate și transportate corespunzător.
Producătorii aleg cel mai potrivit tip de ambalaj pentru fructe luând în considerare următoarele caracteristici: proprietățile produsului care trebuie ambalat, condițiile de transport, manipulare și depozitare, metoda de ambalare, modul de închidere, impactul ambalajului asupra mediului.
Din punctul de vedere al tipului de material folosit pentru ambalarea fructelor în Moldova sunt două metode de bază care sunt utilizate cel mai des și anume:
Ambalajele din lemn sau placaj pentru ambalarea prunelor, cireșelor, caiselor și a strugurilor de masă. De obicei sunt utilizate lădițele de lemn de opt-nouă kg și lada de lemn de șase kg pentru prune.
Iar un alt tip de ambalaj este din carton pentru ambalarea merelor de 13 kg. În ultimii ani, tot mai mulți producători de sâmburoase utilizează pe larg această metodă de ambalare, deoarece cumpărătorii din Uniunea Europeană solicită anume astfel de ambalaj.
Potrivit Asociației Moldova Fruct, situația în prezent privind disponibilitatea ambalajului în Republica Moldova este una bună. Perturbări majore în lanțul de aprovizionare cu materie primă, în contextul războiului din Ucraina nu sunt. Majoritatea importatorilor importă materia primă din România, Polonia, Belarus, cât și lemn autohton pentru confecționarea lăzilor.