Producătorii de energie verde își exprimă aprecierea față de ANRE

„Producătorii de energie regenerabilă din R. Moldova, în număr de peste 30, își exprimă aprecierea față de modul în care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a implicat în soluționarea problemelor enunțate de cei ce activează în domeniu. Totodată, menționăm că pe marginea soluțiilor prezentate, este nevoie de o decizie adoptată de către CSE. Ne adresăm membrilor CSE să nu tergiverseze acest proces, ori fiecare zi înseamnă încă un pas spre falimentarea ramurii”, a anunțat Vitalie Malai, avocatul grupului producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, scrie unimedia.info.md.

Producătorii de energie electrică: „Suntem foarte recunoscători reprezentanților ANRE, care au făcut tot posibilul ca pe masa Guvernului și a CSE, în regim de urgență, să ajungă nu doar informația necesară, dar și soluții concrete pentru rezolvarea problemelor apărute în sector ca urmare a unor decizii adoptate de către CSE.”

Mai exact, la ședință de lucru organizată de către ANRE pe data de 7 decembrie, au fost identificate două soluții pentru a rupe „cercul vicios”: procurarea centralizată a energiei electrice de la producători și furnizori locali la un preț, stabilit de Comisia Situații Excepționale; anularea stării de alertă în sectorul electroenergetic cu revenirea la condițiile de activitate de până la 13 octombrie 2022.

Totodată, menționăm că și în cazul primei soluții, și în cazul celei de-a doua, este nevoie de o decizie adoptată de către CSE. Apreciem faptul că ANRE deja a expediat o scrisoare în acest sens operatorului sistemului de transport al energiei „Moldelectrica”, care, la rândul său, urmează să înainteze cele două propuneri spre examinare și adoptare membrilor CSE.

Producătorii de energie electrică: ”Noi, producătorii de energie electrică din surse regenerabile, mizăm că aceste soluţii, care vor debloca situația extrem de gravă în care ne aflăm, vor fi adoptate în această săptămână. Ne adresăm membrilor CSE să nu tergiverseze acest proces, ori fiecare zi înseamnă încă un pas spre falimentarea ramurii. Mizăm că, declarațiile făcute săptămâna trecută de dl. vicepremier, Andrei Spînu, precum că problemele cu care ne confruntăm vor fi soluționate în câteva zile se vor transforma în fapte. Cu toții dorim, în aceste vremuri dificile, să ne concentrăm eforturile pe majorarea volumului de producere a energiei regenerabile, dar nu pe discuții interminabile.”

Vitalie Malai, avocatul producătorilor de energie verde: ”Stimați reprezentanți ai Guvernului, noi, producătorii de energie regenerabilă, nu facem politică – suntem oameni de afaceri care cred în R. Moldova și vrem să ajutăm țara să facă față vremurilor dificile. Noi suntem cei care achită impozite acasă și care cred că țara noastră poate deveni, cel puțin parțial, independentă energetic. Rămâne ca statul să ne susțină în acest sens”. 

Vicepremierul Andrei Spînu promite că va soluționa problemele producătorilor de energie regenerabilă.

Ultimii au prezentat propuneri către Guvern, după ce Maia Sandu a cerut reorganizarea domeniului energetic.

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, din Republica Moldova au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că intră în grevă japoneză, din cauza lipsei de reacție a autorităților la problemele și blocajele grave cu care se confruntă sectorul.

Între timp, pe mai multe turbine de producere a energiei electrice regenerabile din Republica Moldova au fost instalate drapele albe, în semn de susținere a grevei japoneze în care au intrat producătorii de energie regenerabilă din țară.