Producătorii agricoli cer ajutor de la Guvern
Creșterea Fondului de subvenționare în agricultură, compensații pentru motorină, dar și scutirea de impozite și TVA pentru anul 2022 – acestea sunt doar câteva dintre revendicările înaintate de Federația Agricultorilor din Moldova (FARM) la adunarea generală.
IURIE HURMUZACHI, director adjunct FARM: Vorbim de subvenționarea agriculturii. Ani la rând se discută despre insuficiența fondului, cel pentru anul curent e de 1,5 miliarde, este în premieră așa un fond. Dar pe fondul scumpirilor care s-au produs vertiginos în ultima perioadă, încercând să facem anumite calcule, noi totuși rămânem pe poziția necesității de a identifica fonduri suplimentare pentru a mări fondul cu cel puțin 25%. Propunerea noastră: identificarea resurselor pentru compensarea motorinei pentru lucrările de primăvară, pentru pregătirea însămânțării culturilor de grupa a doua pentru 2 luni. Cu compensarea de circa 8-10 lei la un litru de motorină.
Aprovizionarea cu mijloace de producție, îngrășăminte și pesticide este la fel un subiect sensibil. Și în acest caz, fermierii cer compensarea parțială a costurilor. O altă cerință ține de asigurarea controlului asupra companiilor de aprovizionare cu privire la adaosurile comerciale incluse în prețul final al produselor importate. În ceea ce privește exportul, agricultorii solicită Guvernului negocierea unor noi condiții de facilitare a comercializării producției în țările UE, dar și simplificarea procedurii pentru mărfurile moldovenești ce ajung în România. De asemenea, se impune adoptarea unui mecanism de finanțare a sectorului, odată ce tot mai multe bănci refuză să acorde împrumuturi fermierilor. Într-un final, a fost votată o rezoluție, care i-a fost înmânată ministrului Agriculturii, Viorel Gherciu, prezent la eveniment.
VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Noi toți asistăm la niște majorări de prețuri la inputurile principale fără precedent. În același timp, constatăm că s-au majorat și prețurile de comercializare a produselor. Împreună cu colegii am studiat foarte bine care este ponderea acestor costuri, care ar fi necesarul de a sprijini agricultorii, compensând o parte din aceste majorări la fertilizanți, la motorină și nu numai. Acest pachet de propuneri a fost transmis la Guvern și eu sper că astăzi sau luni o să avem o discuție împreună cu Ministerul Finanțelor ca să primim un răspuns – care este decizia pe care putem s-o prezentăm în fața agricultorilor.
În cadrul Adunării Generale FARM au participat membrii Federației Agricultorilor din Moldova, reprezentanți ai instituțiilor de stat, consultanți, experți, producători agricoli.