Procesul de recuperare a banilor de la cele trei bănci implicate în furtul miliardului decurge lent. Câți bani au fost recuperați

Anul trecut, autoritățile din Republica Moldova au reușit să recupereze 75,9 milioane lei, în timp ce în acest an, cifra a scăzut la 42,6 milioane lei, Datele au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță. În analiză este menționat că cele mai multe recuperări au avut loc în perioada 2018-2019, când au fost preluate acțiunile de la două bănci, iar sumele obținute au ajuns în bugetul de stat.

Cu toate acestea, tendința generală este una negativă, cu o scădere semnificativă a sumelor recuperate anual, în prezent situându-se în intervalul 110-120 milioane lei pe an. În acest an, recuperarea medie lunară a crescut de la 6,3 milioane lei în 2022 la 7,1 milioane lei în 2023.

Majoritatea sumelor recuperate provin din vânzarea activelor, reprezentând aproximativ 88% din total, în timp ce doar 12%, adică 5 milioane lei au fost recuperate prin decizii de judecată în diverse cauze penale sau de insolvabilitate.

Expertul a evidențiat că, în perioada 2018-2019, două decizii de preluare a activelor au generat aproximativ 900 milioane lei, reprezentând peste 90% din suma totală recuperată prin decizii judecătorești. Restul anilor, sumele recuperate prin această metodă au oscilat între 10-30 milioane lei.

În prezent, autoritățile din Republica Moldova au acumulat dosare cu revendicări de peste 65 miliarde lei, dar recuperarea efectivă a acestor sume a rămas aproape nulă.