Procesul de desfășurare a recensământului la Căușeni este în toi. Sunt antrenați aproximativ 100 de recenzori

În jur de 90 de mii de cetățeni din raionul Căușeni urmează să fie chestionați în perioada 8 aprilie -7 iulie, când pe teritoriul țării se desfășoară Recensământul Populației și Locuințelor 2024. Astfel, cei aproximativ 100 de recenzorii vor merge din casă în casă pentru a colecta date despre locuitori și locuințele în care aceștia trăiesc, transmite Studio-L

Echipați în tricou, cu chipiu pe cap, rucsac și o tabletă în mână toate cu logoul recensământului, recenzorii distribuiți pe sectoare merg din casă în casă și adresează întrebări legate de apartenența etnică și religioasă, limba vorbită, nivelul de educație, locul de muncă, dar și starea locuinței.

„Sunt unele întrebări care pe oameni îi pun în întrebare. Precum, dacă ne pot oferi IDNP-ul. Ne trebuie pentru a cunoaște că într-adevăr persoana locuiește în locuința dată. Cel mai des persoana cumva întâlnesc obstacol când îi întrebi dacă s-au aflat la miezul nopți între 7 și 8 aprilie în locuință. Ținând cont că s-a pus data stabilită – 8 aprilie ca data de efectuare a recensământului, noi suntem obligați ca recenzori să întrebăm dacă persoana s-a aflat în locuință sau a fost temporar absentă. Noi când întrebăm dacă deține animale de curte, spre exemplu păsări, noi nu întrebăm câte păsări dețineți, dar dacă dețineți.”, a declarat un recenzor. 

Locuitorii raionului Căușeni au păreri împărțite despre derularea recensământului.

 „Trebuie pentru ca să știm câtă lume a rămas în țară, fiindcă mai mult de jumătate sunt plecați. La noi în familie 70 de procente sunt plecați.”

„Da nu are rost. Are se duc, care vin. În fiecare zi eu aud – 200 se duc, 300 vin, 500 pleacă, bună ziua. Nu-i așa mare valoare ca să-i numeri. Ei pur și simplu se duc.”

 „Trebuie de știu mai ales în sat ce populație este. Care îi acasă, care nu-i acasă. Da pe de altă parte, lucru pierdut. Timp pierdut îi asta.”

Între timp, potrivit autorităților, au fost raportate cazuri din partea populației precum că au fost contactați la telefon și li s-au solicitat datele bancare sub pretextul colectării datelor pentru recensământ. Responsabilii afirmă că datele de la recensământ sunt colectate pe o tabletă și doar prin interviu față în față, iar în chestionar nu sunt întrebări privind datele bancare. În cadrul recensământului, oferiți răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică. Recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului. Puteți verifica identitatea acestuia, oamenii pot apela la Linia verde (apel gratuit) 0800 800 24.