Procesul de depreciere ușoară a leului moldovenesc, continuă

Potrivit expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță săptămâna care a trecut a fost caracterizată de două procese simultane pe piața valutară:

1) aprecierea continua a valutei americane USD pe piețele internaționale;

2) continuarea procesului de depreciere ușoară a leului moldovenesc față de principalele valute din țările cu care Moldova deține relații economice.

”Leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,6% față de 10 valute de bază din coșul valutar IVM-10 ajungând cu 2,7% mai slabă decât la începutul acestui an. De la începutul războiului din Ucraina, BNM a intervenit activ pe piața valutară, fapt ce a permis menținerea și chiar aprecierea valutei naționale față de principalele valute de referință din comerțului moldovenesc. Această apreciere a permis evitarea procesului de accelerare a inflației determinate de importuri. Însă pe de altă parte o valută puternică afectează exporturile moldovenești. Din acest motiv pentru noi este clară politica BNM de a relaxa puțin piața valutară, ceea ce a dus la o depreciere ușoară a leului moldovenesc pe parcursul a ultimilor trei săptămâni”, scrie Ioniță.

Potrivit lui, în săptămâna care a trecut leul moldovenesc s-a depreciat față de 9 valute din coșul valutar, cu excepția lirei turcești, care trece printr-un proces lung de depreciere, iar inflația anuală în Turcia a ajuns la 70%, în creștere cu 16% față de luna precedentă. 

”De la începutul anului leul moldovenesc s-a întărit față de 6 valute a principalelor parteneri comerciali ai Moldovei. Cel mai mult s-a apreciat față de lira turcească (+9,7%). Față de EURO leul moldovenesc în prezent este cu 0,8% mai puternic decât la începutul anului”, a adăugat expertul.

În același timp leul moldovenesc s-a depreciat față de 4 valute de bază.

”Cea mai mare depreciere este față de rubla rusească (-26,9%) însă această depreciere are specificul său, despre care am scris aici. Față de dolarul american leul moldovenesc s-a depreciat cu 7,0%. Această depreciere în cea mai mare parte este determinată de aprecierea valutei americane pe plan internațional, fenomen specific perioadelor de criză. Față de perechea valutară EURO&USD leul moldovenesc are o poziție stabilă în ultimii 7 ani. Astfel, chiar dacă pe parcursul anului asistăm la o fluctuație de +/- 10% față de aceste două valute, totuși în fiecare an cursul valutar față de EURO&USD este relativ la fel. În prezent avem o tendință clară de apreciere a dolarului american care este cu aproape 2 lei sau 11% mai puternic decât în ultimii ani. Euro din contra a înregistrat o depreciere ușoară în ultimii doi ani. Însă această evoluție este cel mai mult determinat de contextul internațional și mai puțin de cel local”, concretizează Veaceslav Ioniță.