Problemele agricultorilor și rezolvarea acestora. Cum văd politicienii nemulțumirile acestora
Protestele agricultorilor pot fi oprite doar cu ajutorul instituirii unor măsuri de sprijin urgente și efective din partea autorităților. În caz contrar, majoritatea dintre ei vor intra în faliment. De această opinie este liderul Partidului „Renaștere”, Vasile Bolea. De cealaltă parte, reprezentantul partidului de guvernare, deputatul Dorian Istrati, susține că autoritățile oferă un sprijin constant fermierilor, însă nu trebuie să uite și de celelalte domenii de activitate din țară. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Concluzii politice” de la postul nostru de televiziune.
VASILE BOLEA, liderul Partidului „Renaștere: „Se vede deja din acest protest disperarea la care ei au ajuns. Nu mai cred vorbelor. Deci, din punctul acesta de vedere cred că Guvernul va trebui să întreprindă măsuri în vederea soluționării problemelor reale cu care ei se confruntă. Începând de la instituirea, totuși, a acelui moratoriu. Vă dați seama că în perioada cât la noi a fost instituită starea de urgență ei nu au dorit lucrul acesta să îl facă, iar acum când noi nu avem stare de urgență, eu cred că ei vor institui, prin derogare de la lege, moratoriu pentru plata unor dobânzi sau penalități și plus la asta vor trebui să scoată mai mulți bani.”
La rândul său, deputatul PAS, Dorian Istrati, susține că autoritățile încearcă să remedieze, la solicitare, problemele fiecărui agricultor în parte. De asemenea, acesta a subliniat că, în ultimii ani, sumele alocate în domeniul agriculturii au fost majorate semnificativ.
DORIAN ISTRATI, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate: „Acum, dacă ne uităm pe cifre real o să vedeți foarte clar că, în unele cazuri, chiar au crescut de trei de patru ori subvenții în agricultură. Luați și comparații ani când noi suntem la guvernare cu anii când ați fost voi la guvernare. Șase miliarde de lei s-au oferit, în ultimii trei ani de zile, agricultorilor din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii din Republica Moldova. 200 de milioane, doar în ultimul timp, producătorilor de cereale și mai recent – 50 de milioane de lei au fost deblocate din Fondul de Rezervă tot pentru ei.”
Amintim că, începând de luni, 12 februarie, fermierii au reluat protestele pe mai multe trasee naționale din țară. Aceștia susțin că sunt presați de creditori și nu au resurse financiare suficiente pentru a începe lucrările de primăvară, iar autoritățile nu au intervenit pentru rezolvarea acestor probleme. De altă parte, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare dă asigurări că ajutorul va fi oferit curând.