Probleme în învățământ. Pedagogii cer soluții

Lipsa cadrelor didactice, condițiile proaste de muncă, bugetele mici, dar și digitalizarea, au adunat zeci de directori de școli și grădinițe din municipiul Edineț la întânirea cu secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu-Țigaie. Aceștia și-au spus păsul și au cerut soluții, relatează NordNews

Daria Topală, directorul grădiniței din Burlănești: „Deci, cadrele medicale din instituțiile pedagogice practic sunt delăsate. Dacă ne gândim la un salariu întreg de peste 4 mii de lei, noi avem doar jumătate. Ni s-a dat la trei grupe cu creșă și acum avem tot trei grupe fără creșă, dar un salariu de 0,25. Nu văd de ce trebuie așa discrepanța.”

Irina Neaun, directorul Gimnaziului ”Grigore Vieru” din Edineț: „Noi avem bugetul strict limitat pe articole. Când începe să funcționeze, instituția are nevoie de autorizație sanitară de la Centrul de Sănătate Publică, analize de laboratoare pentru alimente, pentru apă, care noi, instituție de stat, achităm tot instituțiilor de stat. Spuneți-ne, vă rog, de ce ANSA poate face aceste analize de laborator gratis, dar Centrul de Sănătate Publică cu plată, căci altfel nu ne deschide.”

La întâlnirea cu secretarul de stat a venit și primarul de Edineț, nemulțumit de unele decizii ale guvernului.

Constantin Cojocaru, primar de Edineț: „S-a mărit salariul de 1300 de lei per persoană pe lună. 365 de persoane le are primăria de Edineț. Înmulțim la 12 luni și la 365 ajungem la milioane. Banii aceștia îi plătesc administrațiile publice locale. Pentru primăria de Edineț este peste 4 milioane de lei. A consultat cineva de unde ia primarul de Edineț aceste 4 milioane și plătește ceea ce trebuie să facă guvernul?”

Șefa Direcției Educație din raionul Edineț a cerut ministerului șase unități de transport școlar, care ar asigura deplasarea elevilor spre instituțiile de învățământ.

Mariana Odobescu, șef Direcție educație, Edineț: „În primul rând, rutierele sau microbuzele micuțe pe care le-am primit au un număr limitat de locuri și facem mai multe rute. Copiii sunt impuși să se trezească o oră mai devreme”, a declarat.

Autorităţile recunosc că au încă mult de lucru, dar depun tot efortul pentru a înregistra rezultate frumoase deja în următorul an de învățământ.

Adriana Cazacu-Țigaie, Secretar de Sta, Ministerul Educației și cercetării: „Suntem în proces de evaluare a 69 de titluri de manuale, care ne propunem să fie pe masa elevilor la 1 septembrie 2023. Sunt 47 de titluri de limba română și 22 în limba rusă, traduse. Este o activitate complexă și dificilă. Ne străduim să avem manuale moderne chiar și din punct de vedere al discriminării, să corespundă sub toate aspectele, nondiscriminării”, a zis secretarul de stat.

În prezent, Direcția Educației a Consiliului Raional Edineț are în subordine 42 de instituții de învățământ preșcolar, 19 gimnazii, 8 licee, 6 instituții extrașcolare, 3 școli de sport și 3 școli de muzică.