Principalii consumatori de ulei vegetal din Moldova în 2021

Exportul de ulei vegetal a atins anul trecut cel mai înalt nivel din istoria Republicii Moldova, constituind circa 121 de milioane de dolari. Recordul de anul trecut va fi doborât în acest an, datorită creșterii semnificative a prețurilor și a cererii mari pe piețele externe, scrie Mold-street.com. 

Datele statistice arată că anul trecut exportul de ulei vegetal a crescut cu circa 17% față de anul 2020. Principala piață de desfacere sunt statele Uniunii Europene. Pe primul loc este Spania, unde Republica Moldova a exportat ulei vegetal în valoare de peste 51 de milioane de dolari, aproape dublu față de 2020, sau circa 43% din total.

De altfel, pe seama uleiului vegetal revin circa trei pătrimi din exporturile din Moldova în Spania. În martie în Spania uleiul de floarea-soarelui a fost raționalizat, din cauza unei posibile crize generate de războiul din Ucraina.

A doua piață de desfacere este Italia, cu circa 19% din valoarea exporturilor de ulei vegetal din 2021, iar pe locul trei este Portugalia, cu aproximativ 13%. În România a ajuns circa 10% din tot uleiul vegetal exportat, iar în Emiratele Arabe Unite – aproape 9%.

Datele statistice arată că în primele două luni ale acestui an exporturile de ulei vegetal au crescut de circa șapte ori şi au ajuns la o cotă de peste 8% din totalul exporturilor. Pe de altă parte, exportul de semințe de floarea-soarelui și alte oleaginoase din Republica Moldova continuă să fie de două ori și ceva mai mare decât cel de ulei.

Portalul german agrarheute.com remarcă faptul că majoritatea importurilor de semințe de floarea-soarelui pe piața UE provin din Republica Moldova, acestea fiind estimate la aproximativ 300.000 de tone.

În schimb, Ucraina, care este cel mai mare producător din lume de seminţe de floarea-soarelui, a contribuit cu puțin sub 60.000 de tone la importurile în statele UE. O situaţie diferită este însă la uleiul de floarea-soarelui. Aici Ucraina a livrat în UE în jur de 1,4 milioane de tone. Adică aproximativ 85% din totalul importurilor, pe când Republica Moldova nu contează aproape deloc.

Datele statistice arată că anul trecut Republica Moldova a exportat pe piaţa UE seminţe de floarea-soarelui de circa 155 de milioane de dolari, în timp ce ulei vegetal şi alte grăsimi – cu 50% mai puţin.