La 2 martie, a demarat campania de vaccinare anti-COVID-19. Primii au fost imunizați lucrătorii medicali de la Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga”. Administrarea dozelor a fost posibilă datorită lotului de seruri donat de România.
Autoritățile din sănătate au informat că, în primul rând, vor fi vaccinați angajații din secțiile de terapie intensivă și cu profil COVID, ulterior – cei din sistemul sanitar.
Alexandru Botezatu, șef al Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, este prima persoană din Moldova care a fost imunizată.
„Sunt gânduri optimiste, sunt gânduri bune, sunt gânduri pline de speranță. Mă simt foarte bine. Au trecut aceste 15 minute recomandate de specialiști. Senzația este destul de bună. Cu acest gând, cu aceste speranțe, mergem mai departe”, menționează Alexandru Botezatu, medic.
Iana Cotorcea, șefă de secție în cadrul spitalului, a fost anterior infectată cu SARS CoV 2 și s-a tratat la domiciliu, având formă medie a bolii.
„Mă simt foarte bine. Mă simt fericită că, în sfârșit, vaccinurile au ajuns în Republica Moldova și demult am așteptat să fim vaccinați. Desigur, noi știm că oricare reacție adversă poate fi de la orice vaccin, neavând importanță de tipul vaccinului pe care-l facem”.
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, vaccinul se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, în două doze, la un interval de opt săptămâni. Pot apărea reacții adverse, precum febră sau durere în locul injectării.
Săptămâna trecută, oficialii de la Chișinău au primit un lot de 21 600 de doze de vaccin produs de Astra/Zeneca oferit gratuit de România.