Primul Centru tehnico-didactic în mecanică agricolă, inaugurat la Soroca

La Colegiul Tehnic Agricol din Soroca a fost inaugurat primul Centru tehnico-didactic în mecanică agricolă din țară. Acesta este dotat cu trei laboratoare moderne. Este vorba despre cel de sudură, mentenanță a utilajelor agricole de capacitate mare și a celor de capacitate mică. De asemenea, a fost amenajată și o sală de studii, echipată cu toate dispozitivele necesare pentru o bună desfășurare a procesului educațional.
CONSTANTIN NESTERENCO, directorul Colegiului Tehnic Agricol din Soroca: „Acest Centru este o mândrie a noastră, deoarece proiectul, construcția a valorat circa 14 milioane și un milion jumătate – dotarea. Deci, este dotat cu utilaj modern, cabine pentru sudură moderne, cu tot echipamentul necesar. Adică, avem și dronă, tractoare, stație meteo, avem panouri fotovoltaice. Deci, eu cred că este un suport considerabil în pregătirea cadrelor, anume pe compartimentul practic, deoarece ceea ce ține de teorie – elevii sunt instruiți la nivel, iar practica la noi era puțin mai modestă și în urma construcției acestui centru cu cele necesare elevii vor fi pregătiți pentru ziua de mâine. La noi în colegiu sunt sub 400 de elevi – 360 de elevi, dar în afară de asta noi dorim să școlarizăm și producătorii agricoli. Ceea ce ține de drone, deservirea dronelor, operatori la panourile fotovoltaice.”

La rândul său, directorul executiv al Programului „Livada Moldovei”, Iurie Brumărel, a menționat că Colegiul Tehnic Agricol din Soroca va beneficia și de un al doilea proiect investițional, destinat modernizării și dotării suplimentare a Centrului Tehnico-Didactic în Mecanica Agricolă.
IURIE BRUMĂREL, directorul executiv al Programului „Livada Moldovei”: „În cadrul acestui proiect – „Livada Moldovei”, Guvernul a învestit aproape 800 de mii de euro pentru acest obiectiv. Un proiect adițional de 160 de mii de euro a fost recent aprobat și va fi completat cu dotări adiționale acest centru, pentru a deveni 100 de procente dotat și să aibă toate posibilitățile. Aici vorbim despre ceva nou. Vorbim despre panouri solare, alte utilaje care, nu este neapărat că fără ele acest centru nu este funcțional, dar este ceva ce ține de tehnologiile viitorului, pentru a avea toată infrastructura la 100 de procente completată cu utilaje și tehnică necesară pentru procesul didactic a acestei instituții.”
În același timp, directorul oficiului Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, Alberto Carlei, a declarat că sprijinul partenerilor europeni nu se finalizează la această etapă și vor urma încă multe investiții în sectorul agricol din țara noastră.

ALBERTO CARLEI, directorul oficiului BEI în Republica Moldova: „Sunt foarte mulțumit de rezultatele acestui centru. Cred că este dotat cu tehnologii de ultimă generație, ceea ce îi va ajuta pe studenți să primească un învățământ de înaltă calitate și, în cele din urmă, va contribui la formarea viitoarei generații de profesioniști în acest sector și va face sectorul mai competitiv. În ceea ce privește Programul „Livada Moldovei”, mai avem de venit cu cercetări pentru sectorul agricol. Mai avem de alocat 25 de milioane de euro pentru proiecte care promovează întreprinderi. Deci, sunt foarte multe fonduri de alocat în agricultură, pentru că este un sector strategic pentru țară, pentru sectorul privat din Moldova.”

La evenimentul de inaugurare a fost prezent și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că investițiile în programele de studii agricole vor aduce, în viitor, aport semnificativ în dezvoltarea domeniului.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Noi, astăzi, asistăm la faza finală, pentru că vorbim despre achiziția de utilaje agricole în baza cărora studenții vor putea beneficia de studii extraordinare, moderne și ulterior de studiile acestea vor beneficia, evident, agricultorii din Republica Moldova. Preconizăm, de acest nivel de colegii, să avem trei în Republica Moldova. Să pregătim mecanizatori de cel mai înalt nivel, pentru agricultura noastră națională.”

Investiția de aproximativ 800 de mii euro a fost realizată de către Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Băncii Europene de Investiții, în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, inițiat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.