Prima vizită a unui președinte francez în ultimii 24 de ani / VIDEO
Prima vizită a unui președinte francez în ultimii 24 de ani. Emmanuel Macron a ajuns la Chișinău pe dat de 15 iunie, într-o vizită oficială de lucru. Întâmpinat pe aeroportul din capitală de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, Macron a fost condus la Palatul Republicii, unde a fost întâlnit de președintele Maia Sandu.
Guvernele Moldovei și Franței au fost semnate trei convenții, inclusiv privind împrumutul de 15 milioane de euro pentru țara noastră. Moldova susține inițiativa Franței privind crearea unei Comunități Europene, împotriva căreia însă s-au pronunțat majoritatea statelor din estul Uniunii Europene. Președintele Maia Sandu speră că Republica Moldova va primi statutul de stat candidat la aderarea în UE și mizează pe ajutorul Franței, cu toate că, spune șefa statului, nu va fi un dezastru dacă nu vom primi acest statut.
Maia Sandu, președintele Moldovei: „Cu siguranță nu ne va descuraja. Calea noastră este clară. Noi am spus demult și cetățenii au spus foarte clar, Republica Moldova poate fi în siguranță, bunăstare și, mai ales, își poate consolida democrația în familia Uniunii Europene.
De partea cealaltă, președintele Franței afirmă că înțelege situația complicată în care se află țara noastră și, pe lângă ajutorul oferit până acum, va încerca să ajute în continuare Chișinăul. El nu a spus clar dacă va fi oferit statutul de stat candidat pentru aderarea la UE la următorul summit al liderilor europeni de săptămâna viitoare.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Acest răspuns va fi însoțit de condiții, pentru a putea avansa. De ce? Pentru că dacă am aplica regulile obișnuite, normale pentru toate țările care doresc să aibă un statut de candidat, nu am acorda nimănui acest statut. Situația geopolitică ne face să avem o abordare diferită. Răspunsul va fi clar, dar vor fi impuse condiți”.
Vizita lui Emmanul Macron vine într-un context regional complicat legat de războiul din Ucraina, dar și într-o perioadă în care Moldova urmează să afle dacă i se acceptă cererea de aderare la Uniunea Europeană, depusă în martie 2022.
Pe 17 iunie, Comisia Europeană va face publice recomandările și viziunea sa privind modul în care urmează să evolueze relațiile cu Moldova, iar la summit-ul din 23-24 iunie, urmează a fi analizată cererea Moldovei pentru aderarea la Uniunea Europeană.