Prima ediție a Forumului Wine&Tech Moldova/FOTO

Prima ediție a Forumului Wine&Tech Moldova s-a desfășurat astăzi la Chișinău, unde au fost prezentate soluții și tehnologii digitale inovatoare care vor ajuta industria vitivinicolă să se alinieze tendințelor internaționale și să facă față provocărilor.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai industriei vitivinicole, experți naționali și internaționali, furnizori de tehnologie și inovație, precum și parteneri din domeniul cercetării și dezvoltării.

Marcela Borșevici, reprezentant vinărie: Eu consider că noi suntem acum în progres continuu, având în vedere că am trecut prin mai multe crize, și inevitabil orice criză generează mai mult progres, mișcare, dezvoltare, iar noi suntem pe acest parcurs. Avem ajutor bineînțeles și avem expertiza țărilor, care de acum au implementat un sistem bine aranjat, o clasificare a vinurilor. Noi suntem în era digitală, suntem în secolul XXI, normal că trebuie să simplificăm careva procese. Cred că acesta este scopul principal, ca într-un final să ajungem la rezultatul scontat, sau planificat la început și normal că dacă putem să ușurăm cumva sarcina și să îmbunătățim lucrurile, bine înțeles că trebuie să implementăm.”

Valeriu Mihăluță, Director vinărie: “Noi avem deja o mică experiență în ceea ce privește implementarea noilor tehnologii digitale în vânzarea produselor noastre. Am fost primii care am implementat în cadrul vinăriei, proiecții digitale pe baricuri, unic în Republica Moldova. Al doilea pas a fost implementarea proiecției ogmenatate pe etichetă, pentru a crea o atracție mai mare față de tânăra generație, de o educare a consumatorului în ceea ce privește viticultura și vinificația. Asta e o zonă, unde ne putem întâlni cu toți producătorii, avem un networking în care încercăm să implementăm aceste proiecte, să le discutăm. Ei vin cu ideile, noi cu soluțiile de implementare, realizare, din cadrul întreprinderii. Este o platformă binevenită.”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, domnul Kent D. Logsdon, prezent la eveniment, a declarat că industria vinului poate beneficia de oportunități uriașe de creștere și progres, promovând calitatea, inovația și eficiența în toate etapele lanțului valoric al vinului.

Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Este minunat să fim astăzi aici, să aducem împreună vinul și tehnologiile. Sunt două sectoare pe care Guvernul Statelor Unite, prin intermediul USAID, în special, deja de 17 ani oferă asistență în Republica Moldova. Este o evoluție naturală, să amplificăm succesul vinificatorilor, prin introducerea tehnologiilor și să reunim aceste două industrii, Am auzit aici că vinificatorii și producătorii de vin, folosesc tehnologiile. Este foarte important să aducem aceste tehnologii, aici – în Republica Moldova. Această cooperare este foarte importantă pentru că noi, Guvernul Statelor Unite am lucrat foarte mult să ajutăm la dezvoltarea acestor sectoare cu partenerii noștri din Republica Moldova și am văzut succese remarcabile, avânt sectorul vitivinicol prin creșterea exporturilor și prin dezvoltarea acestei industrii. De asemenea, am văzut produse cu valoare adăugată în agricultura Republicii Moldova, care au atins piețe importante în Uniunea Europeană și în toată lumea. De asemenea, am oferit sprijin semnificativ sectorului IT, iar evoluția acestui sector, ne duc la un impas firesc să reunim aceste două industrii, pentru a expune aceste succese și industria vitivinicolă, pentru a trece la următoarea fază de dezvoltare și rezultate remarcabile în Republica Moldova.”

Elizaveta Breahnă, directoare interimară a ONVV, a ținut să menționeze că ONVV a demarat digitalizarea anterior, când a fost lansat registrul vitivinicol, dar și alte proiecte care țintesc diverse procese din sector.

Elizaveta Breahnă, Director interimar la Oficiul Național al Viei și Vinului: “Astăzi participăm la un eveniment foarte important pentru sectorul vitivinicol, mai exact, Forumul Wine&Tech. Începând cu plantațiile viței de vie, producerea vinului, vânzarea, promovarea, marketingul, la toate aceste trepte ale sectorului vitivinicol, avem nevoie de tehnologii noi, digitalizare, deoarece acesta este viitorul. Dacă începem de la o plantație de viță-de-vie, aici avem nevoie clar că de mecanizare, de o informație amplă despre starea fitosanitară a plantațiilor, despre condițiile meteo. Este un eveniment foarte util și benefic, pentru toți producătorii. Aici avem reprezentanți atât a micilor vinării, vinăriilor mijlocii sau vinăriilor în tranziție și a marilor producători.”

Potrivit unei evaluări a perspectivelor de digitalizare în industria vitivinicolă din Moldova, efectuată recent de proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, 1 din 2 vinării deja a recurs la digitalizare și tehnologii, în special, la etapa de comerț prin utilizarea comerțului online sau marketingului digital.

Totodată, 69% din vinării ar opta în primul rând pentru investiții în digitalizarea viticulturii și vinificației, iar 84% consideră prioritare investițiile pentru digitalizarea vânzărilor și marketingului.