Preţurile producătorului la produsele vegetale, în perioada ianuarie – martie 2022, s-au majorat cu 1,6 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Biroul Național de Statistică.
Potrivit sursei citate, această majorare a fost determinată preponderent de creșterea costurilor, în principal, la soia – 49,5%, floarea-soarelui, 14,5%, legume, 14,1%, struguri de soiuri de masă, 11,0% sau cartofi, 8,1%. În același timp, s-au micșorat preţurile producătorului doar la fructe, cu 34,2% și porumb boabe, cu 8,7%.
Ce ține de produsele animaliere, în ianuarie – martie 2022, față de perioada respectivă a anului 2021, a fost înregistrată majorarea prețurilor producătorului cu 18,8%, cele mai mari creșteri fiind înregistrate la ouă alimentare – 23,8%, vite și păsări în masă vie – 18,7% și lapte – 12,6%.
În concluzie, indicele preţurilor producătorului, adică preţurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole, la produsele agricole în ianuarie – martie 2022 faţă de perioada respectivă a anului 2021 a constituit 108,4%.