Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în aprilie pentru a 11-a oară consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2014, pe fondul avansului costurilor la zahăr, anunță Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În aprilie, această cifră a crescut până la 120,9 puncte, de la o valoare de 118,9 – în februarie.
Noile estimări indică în acest sezon o sporire a producţiei de grâu şi porumb.
Luna trecută, cerealele s-au scumpit cu 1,2 la sută faţă de martie şi de 26 la sută în comparație cu aceeași perioadă a lui 2020. Situaţia îngrijorătoare din Argentina, Brazilia şi Statele Unite a provocat majorarea preţului la porumb cu 5,7%. În aprilie, costul grâului s-a menţinut în mare parte stabil, în timp ce a scăzut cel al orezului.
Zahărul s-a scumpit cu 3,9 la sută faţă de martie şi cu 60% comparativ cu 2020, din cauza temerilor privind recolta slabă din Brazilia, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8%.
Costurile la produsele lactate s-au ridicat cu 1,2% în aprilie, iar ale cărnii cu 1,7%, din pricina majorării cererii din estul Asiei.
Preţurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu pe fondul valului de achiziţii al Chinei şi al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflaţia.
Această temere este pronunţată, în special, în ţările sărace care sunt dependente de importuri, au plase de siguranţă şi o putere de cumpărare limitate şi care în prezent se confruntă şi cu efectele pandemiei.