Prețurile mici la mere l-au motivat să producă suc

Potrivit statisticilor, dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare din țara noastră este în scădere. Astfel, tot mai mulți agricultori își vând marfa ca materie primă la prețuri mici, în loc să o proceseze și să obțină mai mult profit.

Vladimir Burlac, din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, a decis să schimbe lucrurile în favoarea sa. Împreună cu familia, îngrijește o livadă de meri, de peste un hectar și jumătate. La 25 de ani, Vladimir are ambiții mari.

Vladimir Burlac, antreprenor, s. Pîrîta, r. Dubăsari: „Ce să faci cu merele? Era clar că la toamnă vor fi vreo 30 de tone de mere, și ce o fac cu ele? Să stăm la traseu să vindem câte cinci sau șase cutii pe zi? Sau le batem pe toate într-o zi cu bățul și le ducem pe toate la procesare cu 1,50 lei și deodată a apărut ideea, dar de ce să nu facem suc?” Am luat decizia să mergem pe alt drum, să vindem un produs finit, dar nu materie primă, cum suntem noi deprinși aici, la noi în zonă. Și a pornit ideea cu sucul. Următorul pas a fost să găsim o încăpere.

 De fapt, ideea de a produce suc o avea mai de mult. Timp de patru ani, a studiat antreprenoriatul în Federația Rusă. Și în doar câteva luni, a amenajat o hală de producere a sucului, iar de curând, îl comercializează. Tânărul antreprenor spune că în țara noastră nu e ușor să inițiezi o afacere durabilă.

„Ca producător, e foarte greu, mai ales în sectorul agro-alimentar pentru că sunt cerințe foarte stricte. Să treci un control e destul de greu și este greu să începi.”

Construcția încăperii i-a dat mari bătăi de cap. Este obligatoriu de respectat anumite stàndarde, altfel, nu ar fi obținut dreptul de funcționare.

„O problemă este să-ți construiești încăperea conform normelor, să produci suc conform cerințelor, să cumperi de la cineva merele cu toate actele în regulă, adică e destul de birocratic tot.”

Pe zi, poate produce până la 600 de litri de suc natural. Prețul este mai mic decât la sucul din comerț.

Vladimir Burlac, antreprenor, s. Pîrîta, r. Dubăsari: „Dacă luăm din punct de vedere al prețurilor, prețul la un litru de suc de al nostru este mai ieftin decât un litru de apă carbogazoasă, care o consumă oamenii.”

 Deoarece susține că sucul este 100% natural, l-am rugat să ne demonstreze cum se produce acesta. Procesul este unul foarte simplu. Mai întâi, merele spălate se pun în tocător. Pe viitor, Vladimir Burlac dorește să achiziționeze mere de la agricultori și să producă suc anul-împrejur. Prețul unei butėlii de un litru de suc natural, proaspăt stors este de 25 lei.

 

Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de către Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.
AUTOR: Alexandru LEAHU