Preţurile mici la cereale îngrozesc agricultorii

În Republica Moldova şi în regiune a început recoltarea cerealelor din aşa-zisa grupa I. E vorba în special de orzul şi grâul de toamnă. Primul este orzul, dar recolta relativ bună nu bucură agricultorii.

De vină sunt preţurile mici oferite de traderi, care în cazul orzului sunt aproape de două ori mai mici decât anul trecut, transmite stiri.md cu referire la Mold-street.com.

„Agrofloris Nord cumpără orz la Elevatorul Drochia la preț de 2,20 lei cu TVA”, scrie într-un anunţ pe un grup de agricultori pe Viber.

Unde s-a ajuns, dacă cerealele se vând cu 2-3 lei per kilogram?

„Bună ziua. Cumpărăm din roada 2023: Regiunea Centru: Orz – preț 2,30 – 2,40 TVA. Grâu alimentar: 2,80-2,90 cu TVA, grâu furaj: 2,70-2,80 cu TVA”, arată anunţul altui trader.

Pe canalul de Telegram specializat al grupului Trans-Oil, preţurile indicative de achiziție a porumbului (roada 2022) şi orzului (roada 2023) rămân neschimbate deja de 10 zile.

„Condiții de livrare – DAP PIL Giurgiulești. Prețurile nu includ TVA (TVA la cota zero). Porumb – 176 USD/tona. Orz – 140 USD/tona sau 2.530 de lei”, anunţă Trans-Oil.

Astfel putem rezuma că, la nordul Republicii Moldova, preţul unei tone de orz este de 2.200 de lei tona, în raioanele de centru – de 2.300-2.400 de lei, iar la Giurgiuleşti este cel mai mare preţ – 2.530 de lei tona.

Dar costurile de transport de la nord la Giurgiuleşti ajung la 30 de dolari pentru o tonă, spun specialiştii.

„Cum credeți, prețul oferit acoperă cheltuielile? Chiar și cu o roadă de 5 tone/ha noi suntem în minus”, se întreabă unul dintre agricultori.

„Unde se ajunge, dacă cerealele se vând cu 2-3 lei per kilogram? Câţi se vor lăsa de agricultura anul asta? Câţi mai rezistă? Ce faci dacă nu ai cu ce să pregătești terenul pentru sezonul următor?”, se întreabă altul.

O situaţie similară este şi în Ucraina, unde preţurile la orz la fel sunt între 120 şi 140 de dolari tona, în funcție de distanţa de porturi.

De ce preţurile sunt atât de mici

Expertul Iurie Rija are o explicaţie a situaţiei create. „În prezent, pe piaţa regională şi globală este o acalmie. Practic nimeni nu cumpără orz. Statele din Orientul Apropiat nu au anunţat încă tendere de achiziţie, respectiv preţurile stagnează şi se află la un nivel extrem de mic. În plus, există ofertă mare de orz din Rusia, iar preţul este foarte mic”, afirmă Iurie Rija.

Potrivit lui, lucrurile se pot schimba după 18 iulie, când va fi mai clar ce va fi cu Acordul privind cerealele de la Marea Neagră. Or Rusia ameninţă că ar putea bloca extinderea lui, dacă Roselihozbank nu este reconectat la SWIFT.

Iurie Rija susţine că, în condiţiile preţurilor actuale de pe piaţă, agricultorii au şanse foarte mici ca să iasă cu profit de la cultivarea orzului.

Cât orz recoltează Moldova

El a analizat datele statistice, care arată că suprafaţa medie însămânțată de orz în perioada 2018-2022 a constituit 55-60.000 hectare pe an.

„În perioada menționată, agricultorii au obţinut în medie o roadă la hectar de 2,2 tone la hectar, iar în sezoanele mai roditoare, cum au fost 2021-2022, unii fermieri au obținut performanțe de 5-6 tone la hectar, cu condiția aplicării corecte a îngrășămintelor. Pentru anul 2023 a fost însămânțată o suprafață de 44.000 de hectare, mai mică cu 19,4% comparativ cu 2022. În schimb, recolta se estimează să fie între 3,8 şi 4,0 tone la hectar, ceea ce este mai mult cu 58% în raport cu anul precedent, când recolta medie a fost de doar 2,4 tone la hectar”, a calculat Iurie Rija.

Astfel, în 2023, recolta globală așteptată la orz este de 167-175 mii de tone. Potrivit expertului, în sezonul trecut, principalii traderi şi exportatori de orz au fost companiile Orom-Imexpo, Agrostoc şi Translogistic-13, pe seama cărora au revenit circa 50% din exporturile de orz estimate la peste 44.000 de tone.