Prețurile la orez se apropie de cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

Record  la nivel mondial. Prețurile la orez, unul dintre alimentele de bază, se apropie de cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Estimările arată că 87 la sută din producția mondială de orez va fi afectată negativ de schimbările climatice până în 2050.

Astfel, potrivit experților, preţurile la orez thailandez spart, care servesc drept referinţă pentru piaţa din Asia, au crescut cu 71 de dolari de la începutul lunii aprilie şi până în prezent, ajungând la 649 de dolari pe tonă.

De asemenea, analiștii de la BMN, menționează că inundaţiile din Brazilia au contribuit la recenta creştere a preţurilor, în condiţiile în care statul Rio Grande do Sul, care este responsabil pentru 70% din întreaga producţie de orez a Braziliei, este aşteptat să fie afectat de inundaţii timp de mai multe săptămâni.

Un alt factor care impulsionează preţurile este încetinirea cu care ajunge pe piaţă noua recoltă în Asia de Sud-Est. Asta în condiţiile în care recoltarea orezului în Thailanda şi Vietnam se apropie de sfârşit. Thailanda este al doilea mare exportator de orez iar Vietnamul este al treilea.

Potrivit unui raport al PwC, estimările arată că 87% din producția mondială de orez va fi afectată negativ de schimbările climatice până în 2050.