Prețurile la îngrășăminte în continuă creștere. La ce să ne așteptăm?

Au scăzut sau nu prețurile la îngrășăminte? Cererea scăzută ar fi trebuit să ducă la o scădere… Scăderea semnificativă a prețurilor la gaze în Europa – de asemenea. Dar se pare că piața nu mai funcționează corect. În SUA, de exemplu, prețurile de achiziție ale fermierilor sunt de două ori mai mari decât prețurile pieței spot sau prețurile angro, scrie agrimanet.ro.

Potrivit rapoartelor de la Green Markets prețul spot în iunie pentru azotatul de amoniu în Tampa, Florida, este în prezent de 1.000 de dolari pe tonă, în scădere cu 30% față de 1.425 de dolari pe tonă în mai. Cu toate acestea, în ciuda scăderii, prețurile sunt cu aproape 90% mai mari decât acum un an.

Alexis Maxwell de la Green Markets a declarat pentru Bloomberg că marii cumpărători din Asia de Sud-Est, în special, nu sunt dispuși să plătească prețurile mari pentru azotat și uree. În acest context, prețurile cu ridicata pentru cel mai important îngrășământ cu azot comercializat la nivel internațional, ureea, au scăzut din nou vinerea trecută la cel mai important centru comercial american din New Orleans, cu aproape 8%, până la 585 USD pe tonă scurtă (0,907 tone). În același timp, prețurile de vânzare cu amănuntul în Midwest erau în medie de 1.030 USD pe tonă scurtă – aproape de două ori mai mari.

Îngrășămintele pentru fermieri mult mai scumpe decât pe piața spot

Cu toate acestea, unul dintre cei mai mari producători de azot din lume, compania americană CF-Industries, nu vede că fermierilor le este frică să cumpere îngrășăminte acum, a declarat Bert Frost, vicepreședinte senior CF pentru vânzări și dezvoltare a pieței. „De asemenea, nu vedem că cererea este distrusă ”, a declarat Frost la o conferință la New York miercurea trecută. „Observam o schimbare a cererii”.

Adăugând la acestea: „Costurile de producție ar putea crește din nou, deoarece costurile esențiale precum gazele naturale europene ar putea crește din nou în curând din cauza penuriei de energie așteptate în Europa.

Păi și dacă producătorii de îngrășăminte nu văd o scădere a cererii, de ce ar scădea prețurile?

ÎnRuss Quinn de la DTN a raportat săptămâna trecută: „Prețurile cu amănuntul la îngrășăminte urmărite de DTN pentru a doua săptămână din mai 2022 continuă să fie în principal mai mari. Doar pentru două îngrășăminte importante prețurile au fost ușor mai mici pentru prima dată în multe săptămâni.”

În Germania, azotat de amoniu (KAS) este comercializat în porturile de import germane la sfârșitul lunii mai cu puțin sub 660 de euro pe tonă. Acestea sunt aceleași prețuri ca în săptămâna precedentă, dar cu 35 de euro mai puțin decât la mijlocul lunii mai și cu peste 300 de euro mai puțin decât ce se ceruse la jumătatea lunii martie .

Din Franța au fost raportate în această săptămână prețuri de 630 de euro pe tonă pentru cel mai important îngrășământ cu azot, nitrocalcar. Adică cu încă 20 de euro mai puțin decât în ​​săptămâna precedentă.

Prețurile ureei au scăzut deosebit de puternic în mai. Săptămâna aceasta au fost la 875 de euro pe tonă în porturile de import germane. Adică cu 150 de euro mai puțin decât la jumătatea lunii mai și chiar cu 410 de euro mai puțin decât la jumătatea lunii martie. În Franța, prețurile ureei în porturile de import au scăzut chiar la 765 de euro pe tonă – deși aceasta a fost cu 10 euro mai mult decât la mijlocul lunii mai.

UAN-ul a fost cotată la 640 de euro pe piețele spot germane săptămâna aceasta, adică cu 120 de euro mai puțin decât la jumătatea lunii mai și cu 240 de euro mai ieftină decât în ​​martie. În Franța, UAN costă în prezent 635 de euro pe tonă, adică cu 10 euro mai puțin decât în ​​săptămâna precedentă.