Prețurile la căpșunile moldovenești încep să scadă

Deși prețul mediu angro al căpșunilor pe piața moldovenească va rămâne la 60 lei/kg pentru a doua săptămână, zilele acestea au existat semne de scădere al acestuia.

Nivelul maxim al prețurilor angro pentru căpșunile locale de cea mai bună calitate la jumătatea lunii mai a scăzut deja la 65 lei/kg.

În comerțul cu amănuntul în piețe, căpșunile moldovenești de calitate obișnuită la sfârșitul săptămânii trecute au scăzut până la 80 lei/kg (4,49 dolari), în comerțul cu amănuntul în lanțurile comerciale și buticuri, căpșunile locale și importate în ambalaje de consum nu costă mai mult de 85-90 lei/kg.

Monitoringul prețurilor EastFruit arată că în luna mai, pe piața moldovenească există, de obicei, momente scurte și bruște de scădere/creștere a prețurilor cu ridicata la căpșuni.

Se pare că acestea sunt provocate de perioadele de vreme instabilă, care afectează termenii și volumul vânzării căpșunilor locale din sere și câmpurile acoperite cu agril. În luna mai a acestui an, probabil că nu vor exista creșteri mari ale prețurilor.

Operatorii de pe piață consideră că, din cauza vremii calde, dar încă nu aride, coacerea acestor fructe se va accelera, volumul aprovizionării cu căpșuni va crește.

Acest factor afectează deja nivelul prețurilor maxime de vânzare cu amănuntul, în ultimele 7-10 zile au scăzut deja cu 15-20%. Se pare că foarte curând vor începe să scadă și prețurile cu ridicata, dar poate nu atât de repede.

De asemenea, menționăm faptul că în luna mai în Moldova se consolidează cursul de schimb al monedei naționale, ceea ce este puțin probabil să aibă un impact pozitiv asupra volumului importurilor de produse scumpe de pomușoare pe piața moldovenească.