Prețurile îngrășămintelor au crescut semnificativ. De ce?

Îngrășămintele minerale sunt în mare parte importate, în principal din Federația Rusă și prețurile interne reflectă tendințe pe piața internațională. Prețurile îngrășămintelor au crescut începând cu anul 2021, în special fosfații. Scumpirea fertilizanților a fost generată de o cerere mai mare, dar și de embargoul impus Federației Ruse și Belarusului pe fondul războiului din Ucraina, dar și suspendarea exporturilor din China, scrie agroexpert.md.

Experți FAO: „Prețurile materiilor prime fosfați, în special sulf și amoniac, au crescut brusc în 2021 ca urmare a reducerii producției reduceri și a restricțiilor de export. De exemplu, materia primă pentru producerea de uree au crescut, la fel și costurile de producție, inclusiv gazele naturale prețurile cărora au crescut la începutul anului 2021. Prețurile au continuat să crească până în aprilie 2022, ajungând aproape de record niveluri ridicate și a scăzut ulterior, dar rămânând la cote foarte înalte. Acest lucru se datorează creșterii costurilor de intrare, întreruperile aprovizionării cauzate de sancțiunile impuse Federația Rusă și Belarus, pe fondul războiului din Ucraina și suspendarea exporturilor din China (continental) până în iunie 2022. Toate trei sunt îngrășământ cheie țările exportatoare”.

Organizația susține că urmare a costurilor mai mari la fertilizanți, acest lucru a lovit dur în fermierii moldoveni care s-au pomenit într-o criză fără precedent de aprovizionarea cu fertilizanți, dar și a prețurilor foarte mari.

În țară, aplicarea a 30–40 kg de îngrășăminte generează în medie o tonă suplimentară de producție de cereale la hectar. Aplicarea a 200 kg de îngrășământ la hectar (NPK 16:16:16 și Uree) costă în prezent circa 4 800 MDL/hectar, aproximativ 40 la sută din costul total de producție a culturilor.

Experți FAO: „Scăderea anticipată a utilizării îngrășămintelor în 2022/23 poate avea un impact substanțial asupra performanței agricole de anul viitor. Misiunea recomandă efectuarea unei analize de fezabilitate a schemei de subvenții pentru îngrășăminte pentru a identifica modalitățile adecvate”.

 În prezent, costul mediu de fertilizanți per kg a ajuns la 27 lei. Costurile variază în funcție de tipul de fertilizanți.