Prețurile cerealelor europene scad semnificativ. Fermierii în alertă
Prețurile cerealelor în Europa au înregistrat o scădere accentuată la începutul săptămânii, în special la grâu și porumb. Cauza principală este aprecierea monedei euro în raport cu dolarul american, ajuns la 1,14 de dolari. Această evoluție face ca exporturile europene să devină mai scumpe și mai puțin competitive, comparativ cu cele din Rusia sau Ucraina, potrivit revista-ferma.ro.
Pe bursa Euronext, grâul cu livrare în mai 2025 a ajuns la 217 euro pe tonă – cel mai mic preț din ultimele opt luni. Și contractele pentru recolta din septembrie 2025 au scăzut la 214,50 euro/tonă. Pe lângă fluctuațiile valutare, stocurile globale de grâu au fost revizuite în creștere de USDA, ceea ce adaugă presiune suplimentară pe prețuri. În schimb, exporturile din Ucraina au fost majorate cu 0,5 milioane de tone.
Prețurile porumbului sunt și ele în scădere, pe fondul menținerii importurilor din SUA și ajustărilor globale de producție. Porumbul cu scadență în iunie 2025 a coborât la 208 euro/tonă – cel mai mic nivel din august 2024.
Singura excepție este rapița, care a crescut brusc cu 12 euro, atingând 534,50 euro/tonă. Creșterea este pusă pe seama revenirii prețului la țiței și a pieței canadiene. Totodată, și soia a cunoscut o ușoară revenire, susținând indirect rapița.
Perspectivele pentru recolta 2025/26 sunt, în general, pozitive. Estimările arată că 75 la sută din grâul comun este în stare „bună spre excelentă”. Se preconizează o producție de grâu moale de 128,1 milioane de tone în Uniunea Europeană – în creștere cu 13 la sută față de anul trecut. Totodată, recolta de orz ar putea atinge 51,2 milioane de tone, iar cea de porumb – 60,1 milioane de tone.
Totuși, contextul rămâne tensionat. Aprecierea euro, schimbările climatice și incertitudinea pieței globale pot afecta serios fermierii și exportatorii europeni. Lipsa unor măsuri clare de sprijin riscă să reducă competitivitatea agriculturii europene în raport cu alți mari exportatori.
Citiți mai mult:
Cum alegem corect carnea de miel pentru masa de Paște
Fermierii din zootehnie au solicitat granturi de peste 8,7 milioane de dolari prin proiectul AGGRI
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.