Prețurile cerealelor la bursa internaționale EURONEXT

Volatilitatea rămâne ridicată pe o piață dominată în prezent de geopolitică și de spaima unei criza alimentare. Rusia invocă posibilitatea deblocării accesului la Marea Neagră pentru originile ucrainene, sub rezerva ridicării sancțiunilor economice impuse acesteia. Pe termen scurt, acest fapt nu va influența piața, informează agrimanet.ro.

Ucraina ar avea peste 22 de milioane de tone de cereale în stoc, pentru export, la care se va adăuga și noua recoltă, chiar dacă aceasta va fi mult mai mică decât anul trecut. Astfel stocurile excesive vor crește, în timp ce lumea se află în deficit de productie.

Grâul a crescut ieri pe Euronext după ce Egiptul a anunțat că va accepta grâu cu 14% umiditate față de 13,5 autorizați anterior, ceea ce permite Franței în special un acces mai flexibil pe această piață.

Pe scena internațională, Turcia a cumpărat 175.000 t de porumb. Iranul a semnat un acord cu Rusia pentru ca aceasta din urmă să îi furnizeze 5 milioane de tone de grâu din cele 7 milioane pe care țara ar trebui să le importe pentru sezonul următor.

Prețurile la rapiță au crescut din nou după scăderea din ultimele zile.

Petrolul a crescut brusc la 114,20 USD/baril în această dimineață la New York. Între timp, dolarul continuă să scadă la 1,0760 față de euro.

Traderii de cereale își fac apariția în presă! Și apar titluri alarmiste cum că scade prețul grâului! Se dorește a se crea panică? Stiri agricole
Cotații grâu luna mai 2022 – EURONEXT