Prețurile alimentelor la nivel mondial, la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni

Indicele FAO al prețurilor la alimente a atins în octombrie 2024 un nou maxim al ultimelor 18 luni, ajungând la 127,4 puncte, cu 2 la sută mai mare decât în septembrie. Comparativ cu anul trecut, prețurile au crescut cu 5,5 la sută, dar rămân cu 20,5 la sută sub maximul din martie 2022. Creșterile recente sunt atribuite majorării prețurilor la cereale, uleiuri vegetale și lactate, transmite revista-ferma.ro.

Prețurile la cereale au urcat cu 0,8 la sută față de luna precedentă, grâul și porumbul fiind influențate de condițiile meteorologice și tensiunile din regiunea Mării Negre. Totuși, prețul orezului a scăzut cu 5,6 la sută datorită ridicării restricțiilor de export din India, ceea ce a crescut competiția între exportatori.

Prețurile la uleiurile vegetale au atins un nou vârf, cu o creștere de 7,3 la sută, ca urmare a cotațiilor mai ridicate la uleiul de palmier, soia, floarea-soarelui și rapiță. Aceste scumpiri sunt alimentate de stocurile limitate și de cererea globală ridicată, îngrijorările legate de producție influențând piața de ulei de palmier pentru a cincea lună consecutiv.

Indicele prețurilor la lactate a urcat cu 1,9 la sută față de septembrie, brânzeturile și untul având cele mai mari creșteri datorită cererii mari și stocurilor limitate, în special în Uniunea Europeană. În schimb, laptele praf a înregistrat o ușoară scădere din cauza creșterii sezoniere a producției de lapte în Oceania.