Plătim din ce în ce mai mult pentru lumină, dar tot ne confruntăm cu un deficit de energie electrică pe întreg teritoriul țării, potrivit datelor pe care ni le prezintă zilnic ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.
Ce ține de costul energiei electrice, miercuri, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife. Mai exact, în continuare, consumatorii din Centrul și Sudul Moldovei vor achita 4,77 de lei/kWh, 1,62 lei mai mult, iar locuitorii din Nord vor achita un tarif de 4,81 de lei/kWh sau cu 1,6 lei în plus față de costul din prezent al unui kWh.
Important. Hotărârile vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, adică din patru noiembrie curent, iar aceasta este a patra majorare a tarifelor la energie electrică din 2022, prima fiind pe 18 martie.
Majorările continuu și foarte însemnate au și câteva așa-zise răspunsuri clare, declară Natalia Gavrilița.
Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: „Atunci când avem un deficit procurăm pe contracte de urgență sau chiar aflăm mai târziu prețul electricității procurate. Deci, vom ști abia la sfârșitul lunii cât ne costă cu adevărat și atunci vom putea decide dacă ne putem permite să cumpărăm pe asemenea contracte sau trebuie să facem deconectări.”
Dar până vom decide care este soluția mai bună, informează Andrei Spînu, Moldova cumpără din România energie electrică la prețuri diferite, adică, pentru orele de noapte plătim între 100 și 107 euro/MWh, pentru orele de dimineață: 140 – 274 euro/MWh, iar pentru orele de seară: 184 – 351 euro/MWh.
Anterior, Moldova cumpăra lumină de la Centrala de la Cuciurgan la prețul de 62,5 dolari MW/h, dar din cauza tensiunilor politice, Tiraspolul a refuzat să mai vândă țării noastre curent electric, de la întâi noiembrie.