Prețul prunelor la export, avantajos pentru fermieri

Experții Federației Agricultorilor din Moldova au prognozat la începutul toamnei că din cauza calității problematice a prunelor de soiul „Stanley”, marea parte a acestora va fi exportată direct din livadă, ocolind depozitele de păstrare.

Luând în considerare acest lucru, s-a ajuns la concluzia că în frigidere vor fi puse la păstrare mai puține prune decât în ​​anii precedenți – aproximativ 30-40 mii de tone. În mare parte, această prognoză s-a adeverit.

Cu toate acestea, până la sfârșitul lunii octombrie, conform experților FARM, în frigiderele întreprinderilor agricole și ale comercianților rămân cel puțin 8-10 mii de tone de prune ce urmează a fi comercializate. Acest volum este suficient pentru exporturi pe scară largă până la jumătatea lunii noiembrie.

O parte semnificativă a acestor fructe revine prunelor din soiurile târzii „President”, „Udlinionnaia”, „Angelino” și altele. Chiar și în contextul condițiilor meteorologice dificile din acest an, în mare parte prunele din aceste soiuri au un calibru mare. Totodată, spre deosebire de prunele „Stanley”, soiurile cu maturare târzie au reușit să acumuleze un conținut mai ridicat de zahăr.

La sfârșitul lunii octombrie, prețul angro la prunele de calitate superioară din soiurile târzii pe piața locală a atins 13-14 lei pentru un kilogram. Totodată, prunele “Stanley” de calitate, destinate exportului au fost achiziționate în a doua parte a lunii octombrie cu cel mult 11 lei.

Potrivit producătorilor, acest preţ este unul bun, deși în perioada similară a anului 2020, prețul mediu de export a fost puțin mai mare – 12 lei per kilogram.