Prețul petrolului este în creștere pe fondul războiului din Ucraina

Prețurile petrolului au crescut în ciuda noilor măsuri care vizează calmarea piețelor îngrijorate de invazia Ucrainei, informează BBC.com.

Țițeiul Brent – reperul internațional pentru prețul petrolului – a atins 110 de dolari pe baril, marcând cel mai înalt nivel înregistrat în mai bine de șapte ani.

A crescut chiar și după ce membrii Agenției Internaționale pentru Energie au convenit să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din stocurile de urgență.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de energie din lume.

Drept urmare, îngrijorările cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia au stârnit temeri și în rândul investitorilor.

Între timp, prețul petrolului american – țițeiul West Texas Intermediate – a crescut la aproape 109 dolari pe baril.

Statele Unite și alte 30 de țări membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) au convenit să elibereze petrolul în încercarea de a stabiliza piețele energetice la nivel mondial.

„Suntem pregătiți să folosim fiecare instrument disponibil pentru a limita întreruperea aprovizionării globale cu energie ca urmare a acțiunilor președintelui Vladimir Putin”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, marți.

Ea a adăugat că Washingtonul va continua să caute cum să accelereze mutarea livrărilor de energie din Rusia.

O altă declarație a AIE a menționat că invazia Ucrainei a venit pe „fondul piețelor globale de petrol deja strânse, precum și a volatilității crescute a prețurilor și a stocurilor comerciale care sunt la cel mai scăzut nivel din 2014”.

Luni, în Marea Britanie prețul mediu al benzinei a crescut la un nivel record de 1,51 lire sterline pe litru, în timp ce motorina a crescut la 1,55 lire sterline.

Alte recorduri pe piața de energie:

– Cărbunele atinge pragul de 300 de dolari, un maxim istoric;

– Grâul este la 990 de dolari, cel mai mare din 2008;

– Prețul aurului la maximul de un an;

– Prețul uleiului de încălzire la cel mai mare preț din 2014;

– Euro la minimul ultimilor doi ani față de dolar;

– Rubla Rusiei scade cu 10%, acum la 112 pe 1 dolar american.

Jay Hatfield, director de investiții la ICAP, a declarat că creșterile „dramatice” ale prețurilor observate la nivel global sunt puțin probabil să persiste dacă situația din Ucraina devine mai stabilă.