Prețul la miezul de nucă va fi mai mare față de anul trecut

Republica Moldova este pe locul cinci în topul celor mai mari exportatori de nuci din lume. În acest an, recoltarea nucilor din livezi a început cu două săptămâni mai târziu, față de anul trecut din cauza temperaturilor scăzute și a ploilor abundente, asta afirmă nucicultorul, Ion Scorpan din satul Văratic, raionul Ialoveni. Acesta deține o plantație cu soiul de nuci franquette, ce se întinde pe o suprafață de 100 de hectare, înființată în anul 2008, fiind deja în al 14-lea an de rod.

Reporter, Alexandru Leahu:Recolta din acest an îi bucură pe nucicultorii din țara noastră. Potrivit agricultorului, Ion Scorpan, din satul Văratic, raionul Ialoveni, în acest an strânge câte 800 de kg de nuci de pe un hectar, cu 200 mai mult față de anul precedent. Dar și calitatea miezului este pe măsura așteptărilor.”

Ion Scorpan, nucicultor s. Văratic, r-nul Ialoveni: „Culoarea naturală alb auriu. Ca să fie miezul și mai alb trebuie să începem recoltarea când nu se decojește coaja. Sunt unele condiții climaterice, care poate să-i schimbe puțin calitatea miezului. Nuca se păstrează bine, practic dacă primăvara rămâne în câmp, găsim o calitate a miezului aceeași.” 

Agricultorul susține că ploile dese și abundente din această primăvară, dar și seceta din anii precedenți i-au cauzat totuși anumite probleme.

Ion Scorpan, nucicultor s. Văratic, r-nul Ialoveni: „Ploile din primăvară puțin ne-au afectat și ne-a scăzut un pic din roadă. Nu am reușit să facem unele tratări. Seceta din 2019 care s-a pornit, atunci copacii au intrat în iarnă nehidratați și ei au avut de suferit și am avut parte de daune. Din 2008 plantați, practic 50% trebuie formați din nou, pentru că au fost afectați.”

Ion Scorpan spune că este mulțumit de recolta din acest an, deși bolile și dăunătorii i-au cam tăiat din rod. „Recolta a scăzut din cauza unor boli, bacterioza o afectat nucul, a fost umiditate sporită și temperatori potrivite susțin și provoacă boala, care atacă fructul.” 

Din cauza ploilor dese din primăvară, agricultorul nu a reușit să efectueze toate tratamentele culturii, reușind să aplice doar trei, în perioada de vegetație.

Ion Scorpan, nucicultor s. Văratic, r-nul Ialoveni: „Nu am efectuat primele tratamente. Tratamente cu substanță care conțin cupru.”

În acest an, Ion Scorpan deja are cereri spre export a nucilor către Turcia. Acesta spune că încă nu este format un preț final, însă spune ferm, că va fi mai mare față de anul trecut. „Încă nu este format prețul, dar e puțin mai majorat ca în anul trecut. Cheltuielile de întreținere a plantației tot s-au majorat: Motorina s-a scumpit, tot ce e legat de materiale adăugătoare iarăși s-au scumpit. Sperăm să fie un preț mai convenabil la produsul nostru.”

Deși anul trecut, agricultorul nu a avut probleme ce ține de exportul nucilor, în alți ani, ia dat mari bătăi de cap. „În 2019 au fost încordări mari. 06:38 MUSCA 06:43 Erau unele presiuni neoficiale. Se tărăgăna, se cercetau toate actele. Era o studiere amănunțită a producătorului să se convingă că într-adevăr este producător și nu este intermediar.”

Procesul de scuturare a nucilor este foarte simplu, tractorul cu utilajul de vibrație le scutură din copac, iar zilierii, cei 40 la număr le strâng din urmă ca albinuțele.

„Le scutură tractorul și pe urmă noi le strângem, așa cu nuiaua nu le dai jos pe toate. Este special, anină copacul și îl scutură. Reporter: E mai ușor așa: El: da 100%.”

Reporter: „Cum merge munca? EA: Foarte bine, ca să nu stăm acasă, venim aici să muncim la domnul Ion, mulțumim lui.”

„Câți saci, iată vedeți deja în spatele nostru, mulți trei-patru remorci. Iată le strângem, le punem în saci, pe urmă le încarcă și le duce la prelucrare.”

Potrivit președintele Uniunii Asociațiilor de Culturi Nucifere, din Republica Moldova, Oleg Tîrsînă, deja se cunosc unele prețurile pentru exportul de nuci din acest an, care va fi mai bun față de anii precedenți.

„Deci o nucă bună de la 30-32 mm diametrul, se va exporta de la 2.20-2.30 euro pentru nuca de calitate bună și 2.32-34 sau 2.60-2.70, chiar și 3 euro la export.”

Nucicultorul, Ion Scorpan planifică să finalizeze recoltarea nucilor până la sfârșitul lunii Octombrie. Acesta estimează să strângă în jur de 50-60 de tone de nuci de pe o suprafață de 100 de hectare. Potrivit președintele Uniunii Asociațiilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, livezile de nuci roditori din Republica Moldova se întind pe o suprafață totală de aproximativ 20-22 de mii de hectare.