Prețul la gaze. Explicația lui Ioniță

Ce a însemnat pentru Moldova noua formulă la importul de gaze naturale?

Veaceslav IONIȚĂ, expert în economie, IDIS Viitorul: ”Pentru a răspunde la această întrebare este suficient să determinăm corelația dintre prețul la petrol pe piața europeană și prețul la gazele naturale procurate de Moldova în ultimii 10 ani. (Pentru mai multă informație despre subiectul dat vezi rubrica Gaze Naturale)

Observăm o corelație perfectă până în 2020. Atunci când prețul la petrol crește, prețul la gazele naturale creșteau cu o mică întârziere. Și invers, când prețul la petrol scădea, prețul la gazele naturale tot cu o mică întârziere scădeau și ele. Raportul dintre aceste două produse în ultimii 10 ani a fost de 1/3,6. În 2021, datorită formulei noi, avem o creștere a prețului de import la gazele naturale peste nivelul de creștere a prețului la petrol. Iar raportul este în defavoarea Moldovei de 1/4,9, cea ce înseamnă un preț cu 35% mai mare decât după formula veche.”

Potrivit expertului, dacă Moldova păstra formula veche, atunci prețul mediu anual la gazele naturale în 2021 urmau să fie de 260 USD/1000m3 sau cu 90 USD mai puțin decât avem noi acum.

”La un consum mediu anual de 1,2 miliarde m3 de gaze, după formula nouă doar malul drept va achita cu 110 milioane USD mai mult, decât după formula veche. Anul acesta vom achita pentru gaze circa 420 milioane USD în loc de 310 milioane USD după formula veche”, 

Despre prețul mediu de import al gazelor naturale vezi aici. Iar mai multe date statistice găsești aici.