Prețul carburanților – cea mai mare nemulțumire în rândul populației
În 2021, companiile petroliere au aplicat cea mai mică marjă comercială, însă aceasta nu a scăzut din revolta populației, scrie expertul în economie, Veaceslav Ioniță.
” După cea au apărut datele oficiale ale ANRE pentru anul 2021, a devenit posibil să estimăm care a fost Marja Comercială reală aplicată de companiile petroliere în Moldova. Amintim că, în conformitate cu noua legislației ANRE permite companiilor petrolier o marjă comercială de 2,62 lei/litru pentru Benzina 95 și Motorină.
În realitatea marja comercială aplicată de companiile petrolier în 2021 a fost mult mai mică decât cea permisă de ANRE și a fost cea mai mică din ultimii cel puțin 7 ani, pentru care am realizat analiza. Aici noi vorbim de valori absolute, însă dacă analizăm în valori relative, atunci adaosul comercial aplicat de companiile petroliere în 2021 a fost de 12,1%, sau de 2,3 ori mai mic decât în 2020 când el a constituit 27,4% și de 1,7 ori mai mic decât media pentru ultimii 7 ani, când adaosul comercial a fost de 20,7%. Dacă companiile petrolier ar fi aplicat adaosul mediu pentru ultimii 7 ani, atunci benzina în 2021 urma să fie în cu 1,43 lei/litru mai scumpă decât a fost în realitate.
Mai mult eu intenționat am separat anul 2021 în două segmente; până la noua lege și după aplicarea noii legi. Observăm că odată cu aplicarea noii legi, adaosul comercial nesemnificativ dar a înregistrat o ușoară scădere.
Cu toate acestea, anume prețul la produsele petroliere a provocat și provoacă cea mai mare nemulțumire în rândul populației, dar și în rândul agenților economici.
Deci problema de bază nu este adaosul comercial sau lăcomia companiilor petrolier, dar mecanismul extrem de prost de reglementare zilnică a prețurilor. Despre handicapurile sistemului actual de reglementare am scris mai detaliat aici”, a specificat într-o analiză, Veaceslav Ioniță.