Analiză: Prețul la căpșune mai rămâne ridicat

La începutul acestei săptămâni, producătorii autohtoni au anunțat că efectuează ultima recoltare și livrare a căpșunelor cultivate în sere. Pentru o comandă de 2-3 kilograme, fermierii cer 100 lei per kilogram. La începutul sezonului, erau vândute cu 180 lei, apoi, apoi timp de trei săptămânii – cu 120 lei, scriu analiștii de la east-fruit.

Concomitent cu sfârșitul sezonului căpșunelor de seră, un număr mic de gospodării au anunțat acceptarea cererilor pentru livrări în cantități de 3 kilograme sau mai mult de căpșune crescute în câmpurile acoperite cu agril. Prețul de pornire este de 85 lei pentru un kilogram.

Totodată, conform observațiilor specialiștilor de la Federația Agricultorilor din Moldova, prețul acestor produse, vândute în piețele angro mici este de aproximativ 60-65 lei.

Asociația „Pomușoarele Moldovei” susține că în primăvara anului curent, precum și în aceeași perioadă a anului trecut, cererea pentru căpșunele de seră crescute la noi depășește oferta. Datorită acestui fapt, prețurile la căpșunele moldovenești cultivate în sere  au fost menținute la un nivel ridicat: în cazul livrării către client, acestea sunt aproape de două ori mai mari, iar în cazul livrării către piețele mici angro și cu amănuntul, sunt cu zeci de procente mai mari decât costul celor importate.

Cu toate acestea, săptămâna trecută prețurile angro la căpșune în Moldova au scăzut semnificativ – de la 55 la 45 de lei în medie. Totuși, prețul este  cu 15-20 la sută mai mare decât  anul trecut în luna mai.

Totodată, prețurile medii cu ridicata la căpșune pe piețele din Moldova și Ucraina au devenit efectiv egale. Într-o oarecare măsură, acesta este și un factor de presiune asupra nivelului mediu al costurilor angro la căpșune în Moldova, întrucât acum, în anumite condiții, este posibil să fie importate  din țara vecină.

Pe de altă parte, nu există niciun motiv să ne așteptăm la o scădere de două ori a prețurilor căpșunelor în viitorul apropiat.