Prețul grâului și a porumbului, în continuă scădere

Prețul grâului continuă să scadă pe piața cerealelor din Europa. Principalul motiv este prelungirea acordului de export pentru cerealele din Ucraina, ceea ce a dus la creșterea ofertei. Aprecierea puternică recentă a monedei euro pune, de asemenea, presiune asupra prețurilor cerealelor, scrie agrointel.ro.

Prețurile grâului au fluctuat puternic în noiembrie – dar în general au scăzut cu aproape 35 de euro.

Un motivul al scăderii prețurilor l-au reprezentat protestele anti-coronavirus din China care au declanșat un val de achiziții pe fondul îngrijorărilor legate de impactul asupra economiei globale.

Comisia Europeană și-a redus vineri (25 noiembrie) estimarea pentru exporturile europene de grâu comun pentru 2022/23 la 34,0 milioane de tone, de la 36,0 milioane de tone prognozate cu o lună în urmă. O parte din grâul moale care nu este exportat urmează să fie folosit ca hrană pentru animale, spune comisia.

Până în noiembrie, țările Uniunii Europene exportaseră în total 14,2 milioane de tone de grâu, față de 13,6 milioane de tone anul trecut. Germania exportă cel puțin 1,6 milioane de tone. Iar aproximativ două treimi din importurile de grâu au venit din Ucraina.

Previziunea mai scăzută a exporturilor, la pachet cu revizuirea în sus cu 1 milion de tone a importurilor preconizate au determinat, de asemenea, Comisia să crească stocurile europene de grâu comun.

În ciuda unei recolte europene foarte slabe , prețurile porumbului au scăzut chiar mai mult decât prețurile grâului. Cu fluctuații puternice de preț, acesta a scăzut cu un total de 45 de euro în noiembrie – ajungând astăzi la un preț mediu de 300 de euro pe tonă în prezent. Cantitățile ieftine de la  Marea Neagră cresc presiunea asupra prețurilor, susțin analiștii și comercianții.

Recolta de porumb din Europa, decimată de o secetă severă, a fost redusă la un nou minim din ultimii 15 ani de către comisie confirmând că aceasta este cea mai mică recoltă de porumb din 2007.