Prețul cerealelor – scăderi, reacții și motive

Prețul grâului a scăzut cu aproximativ 15 euro – cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni. Pe cale de consecință a scăzut și prețul orzului. Prețurile rapiței au fluctuat și ele. Aici prețurile au sărit înainte și înapoi între 30 și 40 de euro pe tonă. Principalele cauze au fost vremea și prognozele de recoltă pentru soia și porumb în America de Sud, scrie agrimanet.ro.

Declanșatorul corecției puternice a grâului a fost raportul din ianuarie al Departamentului Agriculturii al SUA de miercurea trecută. Piețele americane au reacționat în primul rând la suprafața de grâu de toamnă mai mare decât se estimase în SUA și a influențat negativ prețurile grâului la nivel mondial. Datorită recoltelor record de grâu din Argentina și Australia, USDA a crescut, de asemenea, stocurile acestor doi exportatori de top și, astfel, a crescut și stocurile globale.

Reacția piețelor la aceste schimbări majore

În orice caz, randamentele recoltei de grâu din Argentina au fost puțin mai bune decât se aștepta anterior. Bursa de cereale din Buenos Aires a corectat astfel recolta de grâu în sus la un nivel record de 21,8 milioane de tone. Recolta australiană a fost, de asemenea, mai mare decât oricând și a fost, de asemenea, de o calitate mai bună decât se credea anterior. Exporturile de grâu ale Australiei au crescut la 1,6 milioane de tone numai în noiembrie, față de 505.000 de tone în noiembrie 2020, în mare parte atribuite cererii puternice din China.

Țările UE au exportat 15,85 milioane de tone de grâu către țări terțe până la 9 ianuarie 2022, informează Comisia – cu aproximativ 1,2 milioane de tone mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mare exportator european este Franța cu 4,15 milioane de tone de grâu, chiar înaintea României cu 4,0 milioane de tone.

Până în prezent, Germania a vândut 1,9 milioane de tone de grâu către țări terțe, situându-l pe locul trei în clasamentul european. Până acum, cei mai importanți cumpărători și destinații de export ale europenilor au fost Algeria, Egipt, China, Nigeria și Coreea de Sud.

Europa recoltează mai puțin grâu în 2022

Firma de analiză Strategie Grains și-a redus previziunile pentru exporturile de grâu ale Uniunii Europene în actualul an de comercializare 2021/22, din cauza concurenței puternice din Argentina și țările Mării Negre. Vânzările către Africa de Nord sunt afectate în special pentru grâul francez de pe piața algeriană.

În raportul lunar a fost redusă prognoza pentru exporturile de grâu din UE la 31,2 milioane de tone de la 31,5 milioane de tone anterioare. Din cauza scăderii cererii în Arabia Saudită, perspectivele de export de orz au fost, de asemenea, reduse.

De asemenea, analiștii și-au majorat estimarea pentru stocurile de la sfârșitul campaniei 2021/22, pentru orz și grâu.

Pentru viitorul sezon 2022/23, Strategie Grains și-a crescut ușor estimarea recoltei de grâu din UE de la 127,6 milioane la 127,7 milioane de tone, în timp ce recolta estimată de orz și porumb a rămas neschimbată la 51,8 și, respectiv, 66,4 milioane de tone. Atât producția de grâu, cât și cea de porumb din UE vor scădea în 2022 din cauza suprafețelor mai mici și a randamentelor mai mici.

Argentina și Brazilia scad prognozele de recoltă

Prețurile la soia și la semințele oleaginoase au scăzut recent, sub presiunea prognozelor meteo din America de Sud. Cu toate acestea, bursa de cereale din Argentina Rosario și-a redus săptămâna trecută prognoza pentru recolta de porumb din Argentina 2021/22 la 48 de milioane de tone de la 56 de milioane de tone din cauza valului de căldură recent, în timp ce cultura de soia a fost estimată la 40 de milioane de tone, în scădere față de prognoza anterioară de 45 de milioane de tone. Cu toate acestea, precipitațiile recente ar fi urmate de temperaturi mai scăzute, care ar trebui să ofere o relaxare semnificativă pentru culture.

Agenția agricolă din Brazilia, Conab, și-a redus, de asemenea, prognoza pentru 2021-2022 pentru producția de soia și porumb, din cauza secetei din sudul țării. Conab a anunțat că Brazilia va produce 140,5 milioane de tone de soia, în scădere cu 1,6% față de prognoza din decembrie, o reducere de 2,3 milioane de tone.

De asemenea, Conab a redus producția de porumb din Brazilia pentru sezonul 2021/2022 la 112,9 milioane de tone, în scădere cu 4,2 milioane de tone față de prognoza anterioară. Anul trecut, brazilienii au produs „doar” 137,3 milioane de tone de soia. Cu toate acestea, producția totală de porumb din sezonul trecut a fost de doar 87 de milioane de tone, deoarece porumbul a fost însămânțat după ce soia a fost lovită de secetă și îngheț.

Prețurile spot în Franța au scăzut mai mult decât în ​​Germania

Grâul cu livrare în martie 2022 a fost tranzacționat pe piața europeană futures luni după-amiază la 266 EUR pe tonă – cu 14 EUR mai puțin decât la începutul anului. Următoarea data, mai 2022, a fost listată luni la 264 de euro pe tonă,cu 13 euro mai puțin decât la începutul anului. Noua recoltă de grâu a fost listată pe piața futures din Paris în noul an la puțin sub 245 de euro.

Luni, grâul de panificație a fost cotat la 281 EUR pe tonă la piața angro și portul de export din Hamburg. Adică cu 15 euro mai mult decât pe piața futures – dar cu 8 euro mai puțin decât la începutul lunii ianuarie. Pentru date ulterioare, s-au oferit 284 de euro pe tonă. În SUA, însă, luni este sărbătoare legală și nu există tranzacții, așa că nu există nicio influență de acolo. Prețurile pentru orz furajer în Hamburg au fost luni de 250 de euro pe tonă, cu 14 mai puțin decât la începutul lunii.

Luni, la cea mai importantă piață angro din Franța și port de export, Rouen, grâul de panificație a fost cotat la 261 de euro pe tonă – un minus de 13 euro față de începutul lunii. Prețurile fob pentru exporturi în Rouen au fost în prezent puțin sub 311 euro pe tonă – o scădere de preț de 10 euro într-o comparație săptămânală. Orzul furajer a fost livrat la Rouen pentru 241 EUR pe tonă. Un minus de 13 euro față de începutul lunii.