Prețul cerealelor, în scădere. Ce spun experții?
Anul acesta, prețul la rapiță diferă de cel din anii anteriori. Acest lucru îl menționează și expertul în comerțul cu cereale Iurie Rija, care a vorbit despre aceasta în cadrul emisiunii Actualitatea la Raport, la AGRO TV Moldova.
Totodată, s-a discutat despre piețele de desfacere din Uniunea Europeană, care oferă Republicii Moldova posibilitatea de a-și promova produsul autohton, cât și despre importanța acestuia.
„Rapița are un preț de 6,20 – 6,30, mai mult pe partea de Nord-Centru, partea de Sud – 6,40, mai aproape de port – 6,50. Eu cred că prețurile se vor ridica maximum la 7 lei 50 anul acesta. Dar, la începutul lui august, nu vor fi mai mult de 6,50. Vorbesc despre 6,50 – 6,60 import la Giurgiulești. Piața tradițională pentru rapiță este Uniunea Europeană, în special Germania, pentru că acolo sunt normative cu biocombustibilul. La fiecare litru de motorină, trebuie să fie 15% biocombustibil. Și acest biocombustibil, se extrage foarte mult din rapiță și porumb.”
Șansele ca prețul la orz, grâu, rapiță, dar și celelalte cereale va crește semnificativ, nu este încă veridic. Cel mai probabil că, prețul acestora va crește, însă nu semnificativ.
“Prețul orzului este unul foarte mic. Este cu siguranță sub sinicost. Grâu este suficient, este roada foarte bună, rapiță la fel și orz la fel. Oferta va fi una foarte mare. Eu nu sunt foarte optimist pentru prețuri, vor crește, dar nu vor crește semnificativ. Dacă acum e 2,20, eu cred că va fi 2,80. N-are cum să crească.”
Totodată, expertul a făcut și unele prognoze în contextul lipsei precipitațiilor.
“Noi la moment suntem în secetă. La moment, pe câmp, floarea-soarelui și porumbul e frumos. Indicile vegetativ este unul foarte bun, după numărul de plante. Acuma e bine pentru recolta primei grupe, pentru că nu plouă. Oamenii pot să-și organizeze foarte productiv această campanie de recoltare, dar eu consider că ar fi bine să fie o ploaie bună. Fiecare centimetru de umiditate, înseamnă două trei sute de kg de marfă, de cereale. Dacă scade, respectiv scade și proporțional, cantitatea și calitatea.”
Volumul producției globale agricole în Republica Moldova, în 2022, s-a micșorat cu aproape 30%. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, rezultatele au fost generate de scăderea producţiei vegetale cu 36,8% și a producţiei animaliere cu 2,6%.