Prețul cerealelor crește din cauza caniculei și a crizei din Ucraina

Prețurile la cereale fluctuează. Pe de o parte, valurile de căldură din Franța, nordul Italiei, Spania și SUA amenință recoltele de cereale. Pe de altă parte, nu este clar cât de multe cereale pot fi recoltate și exportate din Ucraina. UE, Turcia și SUA. Recoltarea de grâu a început în SUA. Dar perspectivele nu sunt bune, scrie agrimanet.ro.

Pe o piață extrem de volatilă, prețurile grâului au scăzut la sfârșitul săptămânii trecute. După ce prețurile pentru noua recoltă aproape atinseseră din nou pragul de 400 de euro, piața europeană futures a scăzut vineri cu 6,25 euro, până la 391,5 euro. Dar este puțin probabil ca această corecție să dureze.

Analiștii spun că factorul declanșator a fost o scădere a prețurilor la Chicago, din cauza dolarului puternic și a începutului recoltei din SUA, și a fost probabil mai mult psihologic. Incertitudinea cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și exporta cerealele în următoarea campanie rămâne o mare necunoscută pe piață. În plus, prețurile din Europa fluctuează, de asemenea, între creșterea presiunii recoltei și temerile tot mai mari cu privire la volumul prea mic al acestora.

Agenția agricolă franceză FranceAgriMer și-a redus evaluarea stocurilor de grâu în stare „bună până la foarte bună” cu încă un 15 puncte față de anul precedent. Valul de căldură extrem care afectează în prezent mari părți ale Europei de Vest nu amenință doar recoltele din Franța.

În multe cazuri, temperaturile cresc rapid în vestul Europei și în mare parte din Statele Unite. În Franța, Italia și Spania, starea culturilor de iarnă este deosebit de îngrijorătoare. Spania a înregistrat cel mai tare val de căldură din ultimii 20 de ani și încă nu a intrat în vară, iar temperaturile în Franța au ajuns la aproximativ 40 de grade Celsius. În nordul Italiei nu a plouat de peste 100 de zile, iar apa este raționalizată.