Prețul cepei crește în Moldova. Care este motivul?

Potrivit unei monitorizări efectuată de analiștii de la EastFruit, în ultima săptămână, în Moldova, prețul la ceapă a crescut cu 8-9 la sută și a ajuns la 8,5 lei pentru un kilogram. Asta după o lună și jumătate de stagnare. Costul cepei în acest an a fost cel mai înalt din ultimii cinci ani.

Mai curios este că în ultimii cinci ani, în sezonul rece, prețul la ceapa din Moldova a crescut trei ani consecutiv.

Totodată, operatorii pieței de fructe și legume din țară susțin că începutul iernii calendaristice nu este un motiv tradițional al creșterii prețului cepei. Fluctuațiile sezoniere clasice ale prețului de pe piața regională a acestui produs sunt februarie și aprilie. În primul caz, prețul crește din cauza scăderii puternice a stocurilor de mărfuri depozitate de ceapă locală de anul trecut, în al doilea – din cauza importului de ceapă scumpă pe piață.

La începutul iernii, ceapa de pe piața moldovenească se scumpește doar în anii de producție scăzută și în cazul altor motive situaționale.

După cum a raportat anterior EastFruit, conform estimărilor experților, în Moldova, suprafața cu ceapă și alte legume din „setul de borș”, în 2022 nu a scăzut față de anul trecut. În special, ceapa a fost semănată pe aproximativ 1,2-1,5 mii de hectare.

Însă, în cadrul acestei suprafețe totale însămânțate a avut loc o redistribuire: micii fermieri au mărit suprafața, unii mari fermieri au redus-o sau, în cazuri izolate, au abandonat complet cultivarea cepei.

În opinia lor, în comparație cu alte legume din „setul de borș”, cultivarea cepei este mai exigentă în ceea ce privește protecția împotriva bolilor, la condițiile de curățare, depozitare și vânzare.

Ca urmare, producția de ceapă comercializabilă în anul curent în Moldova, cel mai probabil, a scăzut.

O altă caracteristică importantă a actualului sezon de comercializare este exportul intensiv de ceapă moldovenească în Ucraina pe tot parcursul toamnei. În acest moment, în ciuda faptului că ceapa moldovenească este încă mai ieftină decât cea ucraineană și poloneză, aprovizionarea sa externă s-a finalizat, adică produsele de calitate la export s-au încheiat. Nu există încă importuri semnificative de ceapă în Moldova din cauza costurilor mari de transport și solvabilității scăzute a pieței locale.

Având în vedere stocurile scăzute de ceapă locală pentru piața internă și importul scump al acestui produs, dar și al tuturor celorlalte legume, este posibil ca prețurile să crească ușor pe tot parcursul iernii. Dacă apar situații suplimentare de forță majoră, prețurile vor crește brusc.