Preţul cepei continuă să doboare noi recorduri
Preţul cepei continuă să doboare noi recorduri și, în rețelele comerciale, este comercializată la un cost de peste 26 de lei pentru un kilogram. Astfel, după ce la mijlocul lunii martie prețul a ajuns la 23 de lei pentru un kilogram, a urmat o stabilizare și chiar o reducere cu 10-15% și, la finele lunii aprilie, coborâse sub nivelul de 20 de lei, transmite stiri.md cu referire la mold-street.com.
Săptămâna aceasta, însă, ceapa a înregistrat o nouă tendință de scumpire și a trecut deja de nivelul 25 de lei, iar în unele rețele de magazine – și nivelul de 26 de lei pentru un kilogram. Şi aceasta este o tendinţă atât în Republica Moldova, cât și în alte state din regiune.
De exemplu, în Georgia, la începutul lunii mai, prețul angro la ceapă a trecut de doi dolari (circa 35 de lei) pentru un kilogram, iar în rețeaua comercială era și mai mare.
Ceapa din reţelele de comercializare, însă, nu este din Republica Moldova, ci din Olanda, Franţa sau alte state.
Nici la piaţă nu prea găseşti producţie locală, chiar dacă unii vânzători încearcă să te convingă că au ceapă recoltată de pe câmpurile ce le aparţin.
De altfel, peste două treimi din producţia locală de ceapă este de pe loturile mici de pe lângă casă şi doar 20-30% este producţia unor gospodării agricole ce au suprafeţe agricole mai mari de 10 hectare.
Potrivit analiștilor EastFruit, ceapa rămâne în prezent cea mai căutată poziție în comerțul global cu legume, iar prețurile la ceapă din multe țări au doborât recordurile istorice și continuă să crească.
Expresia „de unde să cumpăr ceapă” rămâne un termen de căutare foarte popular, ceea ce duce la tranzacții de vânzare neconvenționale. De asemenea, multe țări au introdus o interdicție de export, ceea ce a exacerbat și mai mult situația, constată experţii.
De exemplu, în 2022, Ucraina a înregistrat cele mai mari importuri de ceapă printre primii 20 de importatori mondiali. De menționat că Ucraina și-a făcut debutul în acest top 20 chiar în 2022, deoarece invadatorii ruși au distrus cea mai mare parte a producției de ceapă din Ucraina. În consecinţă, importurile de ceapă în Ucraina au crescut de aproape șapte ori în 2022.
Cât despre piaţa moldovenească, EastFruit constată în februarie-martie o tendință de scumpire cu un leu/kg pe săptămână, ca în a doua jumătate a lunii martie ceapa galbenă de pe piața angro să treacă de 17 lei pentru un kilogram.