Prețul caiselor autohtone în comparație cu anul trecut

La începutul săptămânii trecute, pe piața locală au apărut primele loturi angro de caise autohtone.  Nivelul mediu al prețului de pornire este de 30 de lei per kilogram, mult mai mic decât la începutul sezonului de anul trecut – 35 de lei kilogramul. La Piața Centrală din Chișinău, comercianții vând caisele cu 40 de lei, iar acum câteva zile au fost și 50 de lei, scrie East-Fruit.com.

Mai mult, prețul caiselor în această perioadă este cel mai mic din ultimii cinci ani. Comercianții din piață sunt de părere că prețul caiselor moldovenești se va menține la nivelul actual și pentru toată săptămâna curentă. Motivul principal, în opinia lor, este oferta relativ mică de soiuri timpurii de caise. În multe zone, acestea au fost afectate de înghețurile de primăvară.

Fermierii vor începe să recolteze soiurile mai târzii de caise peste aproximativ 10-15 zile. Dar recolta va fi mică și anul acesta. În total, potrivit estimărilor experților, recolta brută de caise din țară este puțin probabil să depășească 8-9 mii de tone, ceea ce este cu 20-25 la sută mai puțin decât ultimii 2 ani.

Cu toate acestea, chiar și cu o recoltă modestă, prețurile la caise sunt probabil să scadă pe fondul perspectivelor incerte de export. De obicei, Moldova comercializează 2,5-3,5 mii de tone de caise pe piețele externe, principalele piețe erau cea rusă și ucraineană.

Suprafața livezilor de cais, conform datelor experților, este puțin mai mică de 3,5 mii de hectare – aproximativ 3% din suprafața totală a plantațiilor pomicole din țară.

În pofida unei ponderi atât de modeste, în „topul” fructelor moldovenești, caisul ocupă poziția a treia – după măr și prun.

Până în 2022, pe parcursul a cinci ani, suprafața livezilor de cais din țară a crescut anual cu 50-100 de hectare. Mai mult, potrivit Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, o parte semnificativă sunt livezi intensive, cel puțin 1,1 mii de arbori la hectar.

Majoritatea livezilor de cais, aproximativ 43%, sunt concentrate în zona de Centru a Moldovei. În 2023, această zonă, precum și regiunile sudice, au suferit mai puțin din cauza înghețurilor de primăvară și daune cauzate de grindină decât regiunea de Nord a Moldovei.

Peste 70% din toate livezile de cais sunt întreținute de gospodării și ferme mici. Întreprinderile horticole relativ mari, 10 hectare sau mai mult, conform estimărilor experților, constituie aproximativ 1,2-1,4 mii hectare de plantații de caise. Acestea sunt, în principal, ferme orientate spre export.