Prețul angro la miezul de nucă a atins nivelul maxim din ultimii 5 ani
În primă săptămână a lunii decembrie, prețul mediu angro la miezul de nucă a crescut cu 5 lei – până la 125 lei pentru un kilogram. În același timp, intervalul de preț este unul destul de mare: de la 110 lei pentru sferturi şi până la 130 de lei pentru jumătățile de miez. Pentru miezul mare de nucă decojit din soiurile americane și franceze, unii comercianți-exportatori sunt dispuși să plătească chiar mai mult.
La începutul lunii decembrie a anului trecut, prețul mediu pentru miezul de nucă în Moldova era semnificativ mai mic – circa 85 lei. În ultimii cinci ani, prețul mediu angro pentru miezul de nucă nu a crescut peste 100 de lei.
Anterior, analiștii de la EastFruit au raportat faptul că majorarea prețurilor la nuci este un proces previzibil. Așadar, la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, membrii Uniunii Asociației Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, au luat în calcul probabilitatea creşterii prețurilor până la sfârşitul lunii curente la un nivel de 140 lei pentru un kilogram.
Motivul optimismului îl constituie cererea mare de miez de nucă din partea exportatorilor și, cel mai important, disponibilitatea acestora de a crește prețurile de achiziţie practic în fiecare săptămână. Asociația consideră că, în condițiile unei cereri ridicate și a creşterii în dinamică a prețurilor angro, aproximativ 80-90 la sută din noua recoltă de nuci va fi vândută până la sfârșitul anului 2021.
Este greu de judecat în ce măsură aceste așteptări vor fi justificate. Cererea de nuci cel mai probabil va rămâne la cote înalte pe piața internă pentru cel puțin încă două săptămâni. Cu toate acestea, oferta de produse de calitate superioară este în scădere, deoarece stocurile deja se epuizează, iar o creștere suplimentară a prețurilor de achiziție în acest sens nu poate schimba ceva.