Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul Dorin Recean, au efectuat în această dimineață o vizită la Varnița, pentru a discuta cu administrațiile publice locale din zona de securitate despre provocările energetice actuale și soluțiile posibile, potrivit unui comunicat de presă al Președinției. În cadrul vizitei, președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean s-au întâlnit cu primari și șefi de raioane din localitățile afectate de criza energetică din raioanele Dubăsari, Anenii Noi și Căușeni.
Discuțiile au vizat situația din fiecare localitate, necesitățile imediate și soluțiile pe termen lung. „Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate”, a declarat președinta Maia Sandu, subliniind importanța sprijinului guvernamental în forma de lemne, peleți și generatoare. Oleg Serebrian, viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, prezent la eveniment a declarat pentru privesc.eu următoarele:
OLEG SEEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare a Republicii Moldova:
S-a discutat despre ajutoarele care au fost deja oferite, despre listele de ajutoare care urmează a fi date în aceste localități, despre conectarea ,la gaz natural și la rețelele de energie electrică, mai ales că fiecare localitate din cele invitate astăzi se confruntă cu probleme diferite. Unele au probleme legate de gaz și electricitate, altele sunt foarte greu conectabile la rețelele noastre, va dura 3-4 luni, este vorba de investiții destul de mari dar și de lucrări de proiectare și lucrări de teren de durată.
„De asemenea vom încerca să discutăm cu autoritățile de la Tiraspol despre localitățile cum sunt Copanca sau Varnița care pot fi conectate la rețelele electrice ale Republicii Moldova, dar folosind infrastructura care este temporar în administrația lor. Deocamdată ei evită aceste discuții. Sperăm că le vom avea săptămâna viitoare cu ei”, a mai adăugat Serebrian.
În contextul acuzațiilor din partea Federației Ruse privind criza energetică, autoritățile moldovenești au reafirmat că Republica Moldova are un contract valabil cu Gazprom până în 2026 și că decizia unilaterală a Gazprom de a sista furnizarea de gaze naturale este responsabilă pentru actuala criză. În încheiere, guvernul a transmis un mesaj de susținere cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în special celor din stânga Nistrului, asigurându-i că vor primi ajutor rapid și că nu vor fi lăsați de izbeliște. „Suntem alături alături de ei în aceste momente dificile”, a declarat un oficial guvernamental.