Premieră științifică pentru Republica Moldova/FOTO

Patru cuiburi de gaie neagră, au fost vizitate în raioanele Ialoveni, Căușeni și Leova, de către o echipă alcătuită din ornitologi din Moldova, România, Cehia și Slovacia. Specialiștii le-au aplicat păsărilor inele metalice și transmițătoare satelitare pentru a fi monitorizate de la distanță, scrie ecopresa.md

Acestea au fost monitorizate încă de la începutul perioadei de cuibărit.

În două dintre ele au fost numărați câte trei pui, într-un alt cuib – doi pui, iar în ultimul cuib – doar un singur pui.

Tuturor celor nouă pui le-au fost prelevate date biometrice: greutate, lungime cioc, lungime coadă și aripi, iar la final li s-a aplicat un inel metalic inscripționat cu un cod alfa-numeric de către inelatori experimentați din România.

 „Scopul acestor transmițătoare va fi să ofere informații actualizate cu privire la rutele de migrație ale acestor păsări de la ariile de cuibărit aflate în Republica Moldova, până în cartierele de iernare care sunt încă necunoscute cu exactitate pentru populația est-europeană. Transmițătoarele vor oferi și date precise despre distanța parcursă în migrația de toamnă, durata perioadei de iernare și zborurile efectuate de acești juvenili pe parcursul vieții lor”, anunță specialiștii.

Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii susține că această activitate reprezintă o premieră științifică pentru Republica Moldova.