Premieră pentru sectorul vitivinicol din Moldova / FOTO
După 25 de ani, în Republica Moldova, în premieră, este înființată o plantație de viță de vie cu material săditor de soiul Viorica cu calități biologice superioare de categoria „Certificat”, produs local. Butașii de categoria „Certificat” vor asigura viticultorii cu plantații viticole longevive, plante sănătoase, recolte înalte și struguri calitativi.
Materialul de plantare de calitate este esențial pentru stabilirea noilor plantații de vii competitive atât de soiuri tehnice, cât și de masă. Potrivit experților din domeniu, calitatea incertă a materialului săditor (starea fitosanitară, puritatea biologică a soiului) este una din problemele majore ale sectorului viticol din Republica Moldova.
Benjamin Toric, directorul proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM) finanțat de USAID, a menționat că pe parcursul ultimilor cinci ani USAID, prin intermediul APM, a investit circa 120 de mii USD în modernizarea procesului de producere a materialului săditor pentru sectorul vitivinicol. Butașii de calitate sunt determinanți în sporirea calității strugurilor de masă și vinului pentru a asigura competitivitatea produselor pe piața internațională, a accentuat directorul APM.
Producerea materialului săditor viticol de categoria „Certificat”, care dispune de calități biologice superioare, a fost reluată după o perioadă de peste 25 de ani, datorită modernizării, cu suportul USAID, Guvernului României și altor parteneri de dezvoltare, a laboratorului de propagare in vitro al Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), care a permis producerea materialului inițial de plantare pentru producerea ulterioară a materialului săditor de categoria „Certificat”. Anterior, tot materialul săditor pentru vii de categoria „Certificat” era importat de peste hotare, în special soiuri europene, pe când butași de soiuri locale de categoria „Certificat” lipseau.
Victor Bondarciuc, șeful Laboratorului de virusologi şi control fitosanitar al IȘPHTA, a precizat că în anul curent, după un proces complex de selecție și multiplicare accelerată de 7 ani, a fost obținut primul lot de butași de categoria „Certificat” soiul Viorica și Riton, plantat de către vinăria Purcari. În anul viitor vor fi deja disponibili butași de categoria „Certificat” soiurile de struguri pentru vin Floricica, Legenda, Copceac, Feteasca neagră și altele, precum și soiuri de masă Moldova, Chișmiș Lucistîi, Chișmiș Moldovenesc, Aperen Roz etc. În 2-3 ani ne propunem să satisfacem necesarul de material săditor de categoria „Certificat” în Republica Moldova, a precizat Victor Bondarciuc.
Potrivit cadrului normativ, categoria „Certificat” confirmă originea materialului de înmulțire, caracteristicile distinctive ale soiurilor, autenticitatea varietală și puritatea genetică a materialului săditor, puritatea soiului în proporția de 100% și liber de boli virotice, fitoplasmotice și cancerul bacterian.
Nicolae Taran, director adjunct al IȘPHTA, afirmă că materialul săditor de categoria „Certificat, ne permite să obținem plante și ciorchine uniforme, recolte înalte și să extindem viața unei plantații vitivinicole chiar și până la 100 de ani, comparativ cu 25-30 de ani, care constituie în prezent longevitatea unei vii în Moldova.
În prezent, conform datelor oferite de ONVV, în Moldova sunt înregistrate cca 122 000 hectare de plantații de struguri, dintre care 67 400 hectare sunt plantate cu soiuri de struguri de vin.