Predicții sumbre despre irigare din partea Ministrului Agriculturii

Reabilitarea sistemelor de irigare este una dintre provocările majore ale agriculturii din Moldova. Subiectul a fost discutat de fermieri și Ministrul Agriculturii în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Actualitatea LA RAPORT de la AGRO TV.

SERGIU STEFANCO, fermier, r. Căușeni: De distrus, s-a distrus în 30 de ani, acum trebuie să reabilităm. Cu toate că Republica Moldova nu este o țară atât de mare, avem două râuri destul de puternice și nici nu mai vorbesc despre problema de la Nistru pe care o cunoaște toată lumea…

 

Viorel Gherciu a precizat că iscusința negocierilor cu partenerii de dezvoltare va trage mult la cântar și asta pentru că este nevoie de o sumă destul de mare.

MIHAELA RUDENCO, prezentatoare: Aproximativ care este suma? Cine sunt posibilii partenerii?

VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Ca să ajungem elementar la suprafețele care au fost irigate până în anii 90, deci circa 300 000 de hectare, ar fi necesar ca minimum alte 200 000 ha să fie acum amenajate pentru irigare. Pentru aceasta ar fi nevoie de în jur de 2 miliarde și jumătate de euro. Bineînțeles că este necesară participarea statului, participarea sectorului privat. Minimum ar fi nevoie de circa 10 ani.

 

Totodată, oficialul a accentuat că trebuie identificate și alte posibilități de acumulare a apei și umidității în sol.

Anterior, mai mulți agricultori au atenționat că riscăm să pierdem cultura de grâu a anului 2022. Seceta pedologică prelungită din toamnă nu a permis răsărirea suprafețelor semănate. În zonele de sud și sud-est, acolo unde grâul totuși a răsărit, cultura este într-o stare gravă pentru că deficitul de precipitații nu permite dezvoltarea acesteia.