Prăpăd în nordul țării. Vântul puternic a lăsat zeci de case fără acoperiș şi a smuls din rădăcini sute de arbori în raionul Drochia. Înlăcrimați și disperați, oamenii stau cu frica în sân și se roagă ca nu cumva să de-a ploaia peste ei, altfel, rămân pe drumuri, relatează NordNews.
Svetlana Bogaciov are 47 de ani și locuiește de una singură. În doar câteva secunde, furtuna din seara zilei de ieri i-a distrus acoperișul casei.
„Eu am ieșit să strâng hainele de pe frânghii, am reușit doar să dau mașina în garaj când ușa m-a trântit și am căzut peste mașină. Nu puteam ieși. Mi-a stricat jumate de acoperiș, frontoanele la case sunt distruse complet, cablurile mi le-au rupt toate, o bucată din garaj e distrus”, a declarat Svetlana Bogaciov, locuitoare or. Drochia.
Femeia recunoaște că pagubele sunt mari și nu are bani pentru reparații.
„Clar că îmi pare rău, aici sunt ani de zile munciți. Pe atunci aveam posibilitatea, eram mai tineri, mergeam la lucru peste hotare, acum de unde? Dar dacă se dărâmă totul? Mi-am strâns documentele și stau pe bagaje. Altă idei nu am. Tragem nădejdea că nu va fi așa de strașnic cum a fost, în caz contrar nu mai rămâne nimic”, a adăugat Svetlana Bogaciov, locuitoare or. Drochia.
Svetlana Bogaciov este disperată și va merge să ceară ajutorul primăriei.
„Am stat și plâns toată noaptea. Am băut tablete și așteptam ziua să hotărăsc ceva, dar la moment nu se primește nimic. Astăzi am fost la primărie și am depus cerere, am lăsat pozele la tot ce s-a întâmplat. Au zis că va fi o comisie care va decide ce o să fie mai departe”, a spus Svetlana Bogaciov, locuitoare or. Drochia.
Furtuna a durat aproape 15 minute, timp suficient ca locatarii unui bloc din oraș să rămână fără acoperiș deasupra capului.
„Foarte grav și strașnic. A fost potop. Când a bătut vântul, casa din partea ceea a venit încoace. A avariat aici patru mașini. Noi defel nu am dormit. S-a oprit ploaia, am coborât și ne-am uitat la mașini, ne-am întristat. Suntem pensionari, bărbatul e invalid, nu avem noi acei bani ca să acoperim toate aceste cheltuieli. Iar în al doilea rând, cine să ne dea restituie bani pentru reparația acestor acoperișuri?”, a declarat Elena Raducan, locuitoare or. Drochia.
„Când a început a hui, a smulge foile de ardezie și a le trânti peste mașini, mi s-a părut că a început războiul. Doamne ferește, așa huet și vuiet mare de vânt și când a căzut acel acoperiș aici credeam că e război. Nu numai foile de ardezie au fost luate de vânt, ci tot cu leațuri, tocmai aici a ajuns”, a adăugat Ilie Ciocîrlan, locuitor or. Drochia.
Deocamdată, suma pagubelor nu a fost estimată. Autoritățile locale și raionale spun că se vor adresa Guvernului pentru a solicita acoperirea cheltuielilor legate de lichidarea consecințelor vântului puternic din 25 iulie.
„La moment avem în jur de 20 de cereri. Noi acumulăm astăzi cererile, mâine ne vom deplasa la fața locului pentru a vedea și calcula aproximativ ce pagube sunt. O să înaintăm un demers către autoritățile centrale, Guvern, ca să vedem ce se poate de întreprins ca să ajutăm populația”, a declarat Pavel Rusu, secretarul consiliului local or. Drochia.
„În această noapte în jur la zece localități au fost fără energie electrică. Mai multe localități de pe valea Cuboltei au avut de suferit. Este vorba de satul Drochia, Mîndîc, Baroncea, Gribova, Palanca, Petreni, Dominteni și așa mai departe. La moment se lucrează în teritoriu cu reprezentații IGSU și specialiștii în construcții de la consiliul raional Drochia pentru a întocmi acte confirmative de evaluare a dezastrului împreună cu comisiile locale”, a conchis Alexei Vasilean, președinte al raionului Drochia
Ploaia din seara zilei de 25 iulie a creat pagube și distrugeri pe tot teritoriul țării. Intervenția salvatorilor a fost necesară în 13 localități din raioanele Edineț, Fălești, Râșcani, Bălți, Glodeni, Soroca, Criuleni, Hâncești, Ștefan Vodă, Ialoveni, Ocnița, Drochia, dar și în capitală.
Pentru lichidarea consecințelor în urma ploilor torențiale au fost antrenați aproape 200 de angajați ai General pentru Situații de Urgență.